Αναλύσεις! Αποκαλύψεις! Πρόσωπα! Διαβάστε πρώτοι εδώ!...και αποκλειστικές ειδήσεις για Ραφήνα και Πικέρμι http://www.rpn.gr

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική, περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή περιεχομένου του παρόντος blog με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφισης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Τρίτη, 19 Ιανουαρίου 2010

«Ναι» της ΝΔ στον «Καλλικράτη» υπό προϋποθέσεις


Η Νέα Δημοκρατία θα αποφύγει την άμεση παρέμβασή της στην έκφραση των τοπικών κοινωνιών και ιδιαίτερα των μικρότερων, όπως δήλωσε στο ετήσιο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ τη Δευτέρα ο πρόεδρος του κόμματος Αντώνης Σαμαράς.
Ο κ. Σαμαρά υπογράμμισε ότι ήρθε η ώρα της αποκομματικοποίησης της περιφέρειας, σημειώνοντας ότι σε αυτή την εξέλιξη χρήσιμο είναι να συνδράμουν όλα τα κόμματα. Παράλληλα ανέφερε πως χρειάζεται ένα ακόμη τολμηρό βήμα και «γιατί όχι, να σκεφτούμε αν θα έπρεπε να στήσουμε ξεχωριστή κάλπη για τους υποψηφίους δημάρχους και ξεχωριστή για τους υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους», προσθέτοντας πως είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις και θα απαιτηθούν και ασφαλιστικές δικλίδες για την απρόσκοπτη λειτουργία του Δήμου.
«Εμείς στη ΝΔ θα ακολουθήσουμε το δρόμο του διαλόγου, των τεκμηριωμένων προτάσεων, της ευθύνης. Ας κάνει το ίδιο και η κυβέρνηση. Κάθε παλινωδία και αποτυχία θα βαρύνει αποκλειστικά την ίδια. Επιδίωξη και ελπίδα όλων μας είναι να πρωτοστατήσει δυναμικά η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην πρόοδο και την αναγέννηση της πατρίδας μας», δήλωσε.
Αναφερόμενος στην ψήφο των μεταναστών, ο κ. Σαμαράς τόνισε πως η κυβέρνηση σπεύδει να προαναγγείλει ότι θα δώσει και δικαίωμα ψήφου στις επικείμενες τοπικές εκλογές σε περίπου 250.000 μετανάστες και αυτό «νομίζοντας ότι θα μπορούσε να εξυπηρετήσει κομματικές σκοπιμότητες». Δηλώνοντας την αντίθεσή του στις παρεμβάσεις που σχεδιάζει η κυβέρνηση για τη ψήφο των μεταναστών και την χορήγηση ελληνικής ιθαγένειας, την κάλεσε σε συζήτηση για τον καθορισμό κριτηρίων και κανόνων.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. είπε επίσης ότι είναι θετικό στα πολεοδομικά συγκροτήματα Αθηνών, Θεσσαλονίκης και ενδεχομένως και σε άλλες μεγάλες πόλεις, να θεσμοθετηθεί η Μητροπολιτική διακυβέρνησή τους με αιρετά διοικητικά όργανα και αρμοδιότητα σε ζητήματα, όπως ο πολεοδομικός και χωροταξιακός σχεδιασμός, η περιφερειακή ανάπτυξη, το περιβάλλον, η διαχείριση απορριμμάτων, το κυκλοφοριακό, η πολιτική προστασία.
«Η κυβέρνηση, δήλωσε, οφείλει να πει ξεκάθαρα τις θέσεις της και αν καθυστερεί ή επιδιώκει να αναλωθεί πολύτιμος χρόνος ώστε να δημιουργήσει τετελεσμένες καταστάσεις ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου, κάνει σκόπιμα λάθος». «Εάν δεν συνεργαστεί με την αντιπολίτευση, με την ΚΕΔΚΕ και την ΕΝΑΕ, αν θελήσει να προχωρήσει σε μια αποσπασματική παρέμβαση, χωρίς χρηματοδότηση, χωρίς αναγκαίους πόρους, θα υπονομεύσει το όλο εγχείρημα», συνέχισε, επισημαίνοντας ότι η μεταρρύθμιση αυτή είναι ζήτημα εθνικό.
Ο Αντώνης Σαμαράς ανέφερε τις εξής έξι προϋποθέσεις για την επιτυχία του εγχειρήματος:
1. Η μεταρρύθμιση να μην είναι αποσπασματική αλλά να αποτελέσει μέρος ενός συνολικού προγράμματος μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο,
2. Να γίνει ουσιαστικός διάλογος πριν τη ψήφιση του σχετικού νόμου για το σχεδιασμό και τη χάραξη των ορίων των νέων περιφερειακών Αυτοδιοικήσεων και των νέων δήμων,
3. Να καταρτιστεί και να υλοποιηθεί εθνικό επιχειρησιακό πρόγραμμα για την υποστήριξη των περιφερειακών αυτοδιοικήσεων και των νέων δήμων με εξασφαλισμένη τη χρηματοδότησή του,
4. Να δημιουργηθεί ένας δήμος ανά νησί με εξαίρεση τα μεγάλα νησιά όπως η Κρήτη, η Εύβοια, η Λέσβος,
5. Να ληφθεί ειδική μέριμνα για ορεινούς απομονωμένους και νησιωτικούς δήμους ώστε να μην μαραζώσει η ελληνική ακριτική γη και
6. Να διατηρηθούν οι ιστορικοί μας δήμοι.
Όπως δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς, μέχρι σήμερα υπάρχει προχειρότητα και αναντιστοιχία λόγων και έργων και προκαλεί εντύπωση «η πλήρης απαξίωση από τον πρωθυπουργό του αυτοδιοικητικού παρελθόντος άρα του πρώτου σταδίου της σημερινής μεταρρύθμισης του Καποδίστρια που στο κάτω κάτω ήταν προϊόν παρέμβασης του ίδιου του ΠΑΣΟΚ».
Εξέφρασε επιπλέον τους φόβους του ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση «με τις τελευταίες κυβερνητικές εξαγγελίες, αντί να απελευθερώνεται ακόμη περισσότερο, αποδυναμώνεται και κινδυνεύει να απομακρυνθεί από τον πολίτη», ενώ τόνισε πως όλοι σήμερα αναγνωρίζουν ότι οι αλλαγές είναι αναγκαίες περισσότερο από ποτέ.
Παράλληλα είπε ότι «ακούσαμε από την κυβέρνηση μια γενικόλογη έκθεση, αλλά εντοπίσαμε σοβαρά κενά» και στη συνέχεια υπέβαλε συγκεκριμένα ερωτήματα όπως αν παύει η σχέση εξάρτησης της ΤΑ από το κεντρικό κράτος ή αν εναρμονίζεται η ΤΑ με τις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας κ.α.
Υπενθύμισε δε ότι ο Γιώργος Παπανδρέου το Σεπτέμβριο του 2008 χαρακτήριζε «διοικητικό έγκλημα για τη χώρα το ενδεχόμενο εφαρμογής του νέου Καποδίστρια» και έλεγε ότι «το ΠΑΣΟΚ θα αντισταθεί στο σχέδιο για να μπει η Αυτοδιοίκηση στο περιθώριο και να δημιουργηθεί ένα νέο χάος σε αυτήν». Συνεχίζοντας, ο Αντώνης Σαμαράς υπενθύμισε πως και ο νυν υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης στις 6 Αυγούστου του 2008 έλεγε ότι «θεμελιώδης προϋπόθεση είναι να λυθούν τα οικονομικά, τεχνικά και διοικητικά προβλήματα πριν προχωρήσει η κυβέρνηση σε οποιαδήποτε συζήτηση για πιθανή συνένωση των Δήμων και στα πλαίσια ενός νέου Καποδίστρια». «Συμφωνούμε μαζί του», τόνισε ο κ. Σαμαράς και κάλεσε την κυβέρνηση να καταβάλει τα από το 2009 οφειλόμενα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση που ανέρχονται σε 331 εκατομμύρια ευρώ και που αφορούν στο τελευταίο τρίμηνο του 2009 που το ΠΑΣΟΚ είναι κυβέρνηση.

ANT1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου