Αναλύσεις! Αποκαλύψεις! Πρόσωπα! Διαβάστε πρώτοι εδώ!...και αποκλειστικές ειδήσεις για Ραφήνα και Πικέρμι http://www.rpn.gr

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική, περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή περιεχομένου του παρόντος blog με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφισης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Σάββατο, 23 Ιανουαρίου 2010

Κι όμως υπήρχαν και θα υπάρχουν Βουλευτές, που υπηρέτησαν τη πατρίδα και τον Έλληνα

Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια και όταν αναφερόμαστε σε πολιτικά πρόσωπα - και ιδιαίτερα στους βουλευτές - χρησιμοποιούμε επίθετα που κάθε άλλο παρά κοσμητικά είναι.
Πρόσφατα είχα την ευκαιρία, βρισκόμενος με καλούς φίλους στη Ραφήνα, να γνωρίσω και μια άλλη γενιά πολιτικών. Μια γενιά, που αγωνίστηκε, δεν είχε εμπλακεί σε σκάνδαλα, μια γενιά που υπηρέτησε τη πατρίδα, μια γενιά που υπηρέτησε τις αξίες της ζωής.

Ο νεώτερος Βουλευτής στη Βουλή του 1958


Εκλέχτηκε Βουλευτής της ΕΔΑ το 1958, στην ηλικία των 28 ετών. Ίσως με τα σημερινά δεδομένα να μην είναι και τόσο εντυπωσιακό, αλλά μπορείτε να φανταστείτε ένα 28χρονο να μιλάει σε μια Βουλή και στο ακροατήριο να είναι ο Κ.Καραμανλής, Κ. Τσάτσος, Κ. Μητσοτάκης, Γ. Παπανδρέου, Σπ. Μαρκεζίνης, Ηλ. Ηλιού, Ηλ. Τσιριμώκος, Γιαν. Πασσαλίδης και πολλοί άλλοι, που αυτοί τη στιγμή μου διαφεύγουν τα ονόματα τους.
Και όμως ο Βασίλης Μπρακατσούλας, με το μεστό του λόγο, όχι μόνο τους «ανάγκαζε» να παρακολουθούν τις αγορεύσεις και τοποθετήσεις του, αλλά και με τον αέρα της νιότης του και των αγώνων του μπορούσε να συνδιαλέγεται μαζί τους, ως ίσος προς ίσους.
Είχα τη τύχη, και μέσω του άμεσου οικογενειακού του περιβάλλοντος, να τον γνωρίσω και να μάθω απο πρώτο χέρι όχι μόνο την ιστορία του, αλλά και τις απόψεις του για τη σημερινή πολιτική κατάσταση στην χώρα μας.

Απο μικρός στους αγώνες

Ο Βασίλης Μπρακατσούλας γεννήθηκε στα Κανάλια Καρδίτσας, όπου τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο, τις γυμνασιακές σπουδές τις περάτωσε στο Φανάρι Καρδίτσας και τον Ιούνιο του 1952 αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας. Αξιοσημείωτη όμως είναι η ενδιάμεση δράση του στα χρόνια της κατοχής, όπου εντάχθηκε στην οργάνωση Νεολαίας της ΕΠΟΝ, μέσα από τις γραμμές της οποίας ανέπτυξε αντιστασιακή δράση στα όρια της ηλικίας του. Παράλληλα, από τις αντιστασιακές οργανώσεις του ΕΑΜ προβάλλονταν και το όραμα μιας ελεύθερης Ελλάδας με κοινωνικό περιεχόμενο και επιδιώξεις. Μέσα από αυτούς τους αγώνες αλλά και τα οράματα καλυπτόταν και το όραμα του μικρού τότε Βασίλη Μπρακατσούλα για μια ευτυχισμένη κοινωνία.
Τα χρόνια πέρασαν και ο Βασίλης Μπρακατσούλας έδωσε νέους αγώνες, αυτή τη φορά ενάντια στη χούντα των συνταγματαρχών. Γι’ αυτούς τους αγώνες φυλακίσθηκε και εξορίστηκε. Μετά τη πτώση της χούντας επανεξελέγη άλλες τέσσερις φορές Βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ. Διετέλεσε πρόεδρος της επιτροπής κοινωνικών υποθέσεων της Βουλής και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος. Υπηρέτησε επί επτά χρόνια ως Νομάρχης Μαγνησίας και Ιωαννίνων, περιφερειάρχης Αιγαίου και Γεν. Γραμ. του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, συνολικά δώδεκα χρόνια και δεκατέσσερα ως βουλευτής. Άσκησε τη δικηγορία 25 χρόνια και συγγράφει νομικά και άλλα βιβλία

Ποιος είναι σήμερα ο Βασίλης Μπρακατσούλας

Σήμερα ο Βασίλης Μπρακατσούλας - και όπως αυτοπροσδιορίζεται ο ίδιος – ανήκει στην αριστερά του ΠΑΣΟΚ. Μια δημοκρατική και όχι δογματική αριστερά, που έχει πολιτική πρακτική και λόγο ξεχωριστό, ενταγμένο στις αξίες της ελευθερίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Πώς βλέπει τη κυβερνητική πολιτική

«Συμφωνώ με τα ανοίγματα του ΠΑΣΟΚ στη κοινωνία και στις διαχρονικές αξίες της ζωής, όπως διαφάνεια, αξιοκρατία, εναντίον της διαφθοράς και της σπατάλης. Επιμένω όμως για πλέον τολμηρά οικονομικά μέτρα. Θα κερδίσουμε έτσι σημαντικό χρόνο.»

Θα καταφέρει η Ν.Δ να βρει το δρόμο της;

Είναι αναγκαίο η ΝΔ να βρει το δρόμο της. Μια καλή αρχή υπήρξε η ένταξη των οπαδών της στην εκλογική διαδικασία της ανάδειξης του Προέδρου της κ. Α. Σαμαρά. Θα χρειαστεί όμως να χτυπήσει σκληρά τις παραδοσιακές αντιλήψεις της παράταξής της, ότι το κράτος είναι ιδιοκτησία της και ότι μπορεί να το χρησιμοποιεί και να το νέμεται αποκλειστικά. Αν κάνει βήματα προς αυτή κατεύθυνση, θα είναι καλό για την ίδια και το τόπο.

Πως νοιώθει σήμερα, ακούγοντας για την εμπλοκή πολιτικών προσώπων σε σκάνδαλα;

Ως πολιτικός νοιώθω ντροπή γιατί υπάρχουν πολιτικά πρόσωπα , που καταχρώνται τη θέση τους και την εμπιστοσύνη του λαού. Επιβάλλεται να λειτουργήσουν αυστηρά οι νόμοι και να αναθεωρηθεί ριζικά ο νόμος περί ασυλίας των βουλευτών, να λειτουργήσουν οι αρχές και οι θεσμοί της διαφάνειας, έτσι ώστε να ανακτηθεί η τιμή και η υπόληψη της πολιτικής και των πολιτικών.

Ποιες υποσχέσεις που είχε δώσει ως πολιτικός δεν τήρησε.

Στη πολιτική μου διαδρομή προσπαθούσα πάντοτε να εξασφαλίσω ισορροπία μεταξύ των δικαίων αιτημάτων των πολιτών και της δυνατότητας ικανοποίησής τους μέσα στα όρια της δικαιοσύνης, της διαφάνειας και της αξιοκρατίας και πολλές φορές υπήρξα «θύμα» αυτής της εμμονής μου, αφού πολλοί πολίτες, εθισμένοι αντιθέτως, δεν κατανοούσαν τις θέσεις μου αυτές. Παρά ταύτα όμως εγώ επέμενα και θα επιμένω.

Σήμερα υπάρχει «παράθυρο» ανοιχτό σε πολιτικές δραστηριότητες;

Είμαι εκτός άμεσης πολιτικής δράσης εδώ και 10 χρόνια. Ανάλωσα στο προσκήνιο της αγωνιστικής και πολιτικής δράσης πενήντα πέντε ολόκληρα χρόνια. Κατείχα υψηλά αξιώματα, υπέστην διώξεις και σκληρές δοκιμασίες γι’ αυτή μου τη δράση. Η πολιτική δράση είναι ενσωματωμένη στο DNA μου. Και σήμερα συνεχίζω να συμμετέχω, ως Πρόεδρος των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης (ΠΟΑΕΑ) και στα πολιτικά δρώμενα από τη θέση του ενεργού πολίτη και μέλους του ΠΑΣΟΚ. Άλλωστε, είμαι θαυμαστής της αρχαιοελληνικής παιδείας, που θεωρούσε τον μη ασχολούμενο με τα κοινά, τον ιδιώτη δηλαδή, ως ανυπόληπτο άνθρωπο, λέξη που στην Ευρώπη απέκτησε την έννοια του ηλιθίου (idiot).

Τα παιδιά του, τι του λένε για τη πολιτική ζωή; Ποια γνώμη έχουν σχηματίσει;

Η πολιτική δράση του πατέρα και του παππού, είναι παράδειγμα προς μίμηση (κατοχή αξιωμάτων, προβολή, έντονη σχέση με πολίτες) ή και προς αποφυγή (πικρία, αγνωμοσύνη, έλλειψη χρόνου αφοσίωσης στην οικογένεια κλπ.).
Στο πλαίσιο αυτό, τα δικά μου παιδιά είναι σαφώς πολιτικοποιημένα, αλλά δεν δέχονται έως σήμερα να αναμειχθούν έντονα στη πολιτική δράση. Ελπίζω στο κοντινό μέλλον να αναθεωρήσουν την αρνητική τους θέση, διότι είναι έντιμοι και εργατικοί και θα προσφέρουν στο κοινό καλό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου