Αναλύσεις! Αποκαλύψεις! Πρόσωπα! Διαβάστε πρώτοι εδώ!...και αποκλειστικές ειδήσεις για Ραφήνα και Πικέρμι http://www.rpn.gr

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική, περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή περιεχομένου του παρόντος blog με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφισης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Σάββατο, 23 Ιανουαρίου 2010

Πωλείται η καρατική περιουσία

Επιταχύνονται τις επόμενες εβδομάδες οι διαδικασίες για την υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων του 2010 με στόχο την είσπραξη εσόδων ύψους 2,5 δισ. ευρώ.
Εκτός απο κινητές αξίες (μετοχές) θα πωληθεί και ακίνητη περιουσία
Το κρατικό χαρτοφυλάκιο περιέχει σημαντικές συμμετοχές στον τραπεζικό τομέα με άμεση κυριότητα μεριδίων στην Αγροτική Τράπεζα (77%) και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (34%).
Επενδύσεις στον τομέα των τηλεπικοινωνιών ή των επιχειρήσεων παραγωγής ενέργειας, όπως ο ΟΤΕ και η ΔΕΗ, ή σε εταιρείες διαχείρισης αγωγών και η ιδιοκτησία κατασκευής αγωγών περιλαμβάνουν μικρά ή μεγάλα συμφέροντα π.χ. σε ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ, όπως και στις εταιρείες διαχείρισης των υδάτων.
Επενδύσεις σε εταιρείες διαχείρισης λιμένων και αεροδρομίων και η ιδιοκτησία τέτοιων υποδομών συνεπάγεται πλειοψηφία μεριδίων π.χ. στον ΟΛΠ, ΟΛΘ και ΔΑΑ Τέλος, το κράτος εξακολουθεί να έχει σημαντικά μερίδια σε καζίνο, καθώς και στο κρατικό μονοπώλιο της εταιρείας στοιχημάτων ΟΠΑΠ.
Μια μειωμένη δεσμευμένη κρατική ιδιοκτησία (34%) ή κρατική ιδιοκτησία μικρότερη από 34% με συμφωνίες μετόχων προβλέπεται για αυτά τα περιουσιακά στοιχεία στα οποία πρέπει να διατηρηθεί μια αποτελεσματική διακριτική παρέμβαση.
Τέλος, ο πλειοψηφικός δημόσιος έλεγχος (τουλάχιστον 51%) προβλέπεται για έναν περιορισμένο αριθμό εταιρειών που σχετίζονται με δημόσια αγαθά, υποδομές και ασφάλεια.
Το χρονοδιάγραμμα του σχεδίου ιδιωτικοποίησης ξεκινάει στις αρχές του 2010 με μια σειρά ώριμων έργων και συνεχίζεται το 2011 και το 2012 με τις περιπτώσεις και τους τομείς που απαιτούν προσεκτικό σχεδιασμό και τη βελτίωση των συνθηκών της αγοράς. Η μεθοδολογία που χρειάζεται σε κάθε περίπτωση ποικίλλει από στρατηγική συνεργασία μέχρι αμιγή τιτλοποίηση περιουσιακών στοιχείων.
Ακίνητη περιουσία
Την παλαιά εισήγηση του Γιάννη Σπράου για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου εξετάζει τώρα το οικονομικό επιτελείου σε μια προσπάθεια επιτάχυνσης της όλης προσπάθειας η οποία έχει ξεκινήσει πολλές φορές αλλά έχει μείνει πίσω άλλες τόσες.
Θα επιλεχθεί ιδιώτης σύμβουλος ο οποίος θα αναλάβει τα επιλέξει τα πλέον εμπορικά από τα ακίνητα της δημόσιας περιουσίας τα οποία θα ενταχθούν στο περιουσιολόγιο της νέας εταιρείας. Η εταιρεία θα ασχολείται με επενδύσεις σε ακίνητη περιουσία και θα λειτουργεί και αυτή με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.
Θα μπορεί δηλαδή να πουλά και να αγοράζει ακίνητα μεγάλης εμπορικής αξίας, να κάνει χρήση όλων των σύγχρονων χρηματοπιστωτικών εργαλείων (τιτλοποιήσεις, ομολογιακά δάνεια) και φυσικά να μετοχοποιηθεί και η ίδια όταν επιλέξει το οικονομικό επιτελείο.
Το πλεονέκτημα σε σύγκριση με τις προηγούμενες προσπάθειες αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας είναι ότι η νέα εταιρεία θα έχει καθαρή από νομικά κωλύματα ακίνητη περιουσία από όλους τους δημόσιους φορείς η οποία θα είναι διαθέσιμη για αξιοποίηση.
Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι λύνεται άμεσα το πρόβλημα με τη δημόσια ακίνητη περιουσία η οποία γίνεται σήμερα βορά καταπατητών ή στην καλύτερη περίπτωση έχει την ελάχιστη δυνατή ωφέλεια για το φορέα που την έχει στην κατοχή του. Μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσουν για το θέμα επαφές με όλους τους φορείς του Δημοσίου τους οποίους αφορά η σύσταση της νέας εταιρείας

ΣΜ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου