Αναλύσεις! Αποκαλύψεις! Πρόσωπα! Διαβάστε πρώτοι εδώ!...και αποκλειστικές ειδήσεις για Ραφήνα και Πικέρμι http://www.rpn.gr

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική, περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή περιεχομένου του παρόντος blog με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφισης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Σάββατο, 23 Ιανουαρίου 2010

Μπάχαλο με το συνταξιοδοτικό των Ενόπλων Δυνάμεων.

Aνησυχητικά σημάδια δυσλειτουργίας έχει αρχίσει να παρουσιάζει (και…) το υπουργείο Εθνικής Άμυνας λιγότερο από τέσσερις μήνες από την ανάληψη της πολιτικής ηγεσίας του από τους υπουργούς Ελευθέριο Βενιζέλο και Πάνο Μπεγλίτη (αναπληρωτή). Αυτό που έγινε σήμερα με τις δημόσιες δηλώσεις Ε.Βενιζέλου και του υπουργού Εργασίας (και στενού πολιτικού συνεργάτη του κατά το πρόσφατο παρελθόν) Ανδρέα Λοβέρδου για το συνταξιοδοτικό ζήτημα των Ενόπλων Δυνάμεων δεν έχει ξαναγίνει ούτε στις τελευταίες ημέρες παρακμής της προηγούμενης κυβέρνησης.

Το χειρότερο όλων είναι ότι εμφανίστηκε ο Ε.Βενιζέλος μέσα σε ελάχιστες ώρες να φάσκει και να αντιφάσκει, χωρίς να πείσει κανένα από τα χιλιάδες στελέχη των Ε.Δ, που ετοιμάζονται να αποχωρήσουν ότι δεν θα “μπλοκαριστούν” μέχρι τα 65 χρόνια τους. Αυτή την στιγμή το μπάχαλο που έχει εξελιχθεί στο συνταξιοδοτικό των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων είναι άνευ προηγουμένου.
Όλα ξεκίνησαν προχθές όταν ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ανδρέας Λοβέρδος ως μη όφειλε προανήγγειλλε κατάργηση του σημερινού συνταξιοδοτικού καθεστώτος τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας και μάλιστα με βαριές εκφράσεις: «Πρέπει να μπει τέλος στο καθεστώς 48χρονων συνταξιούχων αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.
Το defencenet.gr ήταν το μόνο μέσο που διατύπωσε ενστάσεις ως προς την αρμοδιότητα, αλλά και τη νομική δυνατότητα που υπάρχει για να αλλάξει το συνταξιοδοτικό καθεστώς στις Ε.Δ.. Χθες ο Ε.Βενιζέλος δεν αντέδρασε στις δηλώσεις του υπουργού Εργασίας και στενού πολιτικού του φίλου, αλλά από το πρωί που πήγε στο γραφείο του δέχθηκε μπαράζ μηνυμάτων από όλη την Ελλάδα, μέσω των αρχηγών των Γενικών Επιτελείων, που του μετέφεραν ότι («9-11.000 μόνιμα στελέχη βγαίνουν στη σύνταξη αύριο πρωί»!
Αυτή ήταν η κομψή διατύπωση γιατί ένας από τους Αρχηγούς μιλώντας στον υπασπιστή του υποστήριξε ότι «Τελείωσαν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις»! Είναι γεγονός ότι αν στην παρούσα φάση συνταξιοδοτηθεί τέτοιος αριθμός, πρώτον θα καταρρεύσουν τα Ταμεία και δεύτερον, απλώς θα πάψει να υφίστανται Ένοπλες Δυνάμεις ως οργανωμένη δύναμη, τουλάχιστον με την μορφή που τις ξέρουμε σήμερα.
Για να γίνει ευκολότερα αντιληπτό το τι σημαίνουν οι ανακοινώσεις Λοβέρδου, σημειώνεται ένα πράγμα: Ο Συνασπισμός-ναι, ο Συνασπισμός!-εξέδωσε καταδικαστική ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι αυτά που υποστήριξε ο Α.Λοβέρδος θα οδηγήσουν στην διάλυση των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας και μία χώρα στο έλεος ληστών και εχθρών! Στα Σώματα Ασφαλείας υπολογίζεται ότι άλλοι 7.000 θέλουν να βγουν εσπευσμένα στην σύνταξη!
Μπροστά στον κίνδυνο να είναι «ο τελευταίος που θα κλειδώσει την πόρτα ενός άδειου υπουργείου» ο Ε.Βενιζέλος αποφάσισε χθες το βράδυ να εκδόσει μία ανακοίνωση σκληρή για τον Α.Λοβέρδο και καθησυχαστική για τα στελέχη των Ε.Δ. Όπερ και εγένετο σήμερα το πρωί: «Τα ζητήματα που αφορούν το υπηρεσιακό καθεστώς των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, την ιεραρχική δομή, τις προαγωγές και τις αποστρατείες τους, ανήκουν στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, η πολιτική του οποίου εκφράζεται με τις δημόσιες δηλώσεις μόνον του Υπουργού Εθνικής Άμυνας και τις ταυτόσημες δηλώσεις του Αναπληρωτή Υπουργού.
Έχω ήδη προ πολλού ανακοινώσει και στη Βουλή και στα ΜΜΕ το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται η επεξεργασία του σχεδίου νόμου περί ιεραρχίας και προαγωγών που θα αφορά το σύνολο των αξιωματικών και υπαξιωματικών και όλα τα στάδια, από την εισαγωγή τους στις παραγωγικές σχολές ή την με άλλο τρόπο ένταξή τους στο στράτευμα, μέχρι την εφεδρεία. Οι αρχές αυτές συζητήθηκαν ήδη διεξοδικά σε μακρά άτυπη συνεδρίαση του Συμβουλίου Άμυνας.
Η στρατιωτική ιδιότητα και ιδίως η ιδιότητα του Έλληνα αξιωματικού δεν είναι απλώς ένα επάγγελμα αλλά μία ειδική νομική κατάσταση που περιποιεί τιμή και γεμίζει με ευθύνη το κάθε στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων, για το επίπεδο της ζωής του οποίου και της οικογένειας του μεριμνά και θα μεριμνά η Πολιτεία με πολλούς τρόπους.»
Αυτά σε απλά ελληνικά σημαίνουν «Λοβέρδο δεν έχεις αρμοδιότητα για συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά θέματα των Ενόπλων Δυνάμεων και έκανες λάθος που άνοιξες το θέμα γιατί υπάρχουν νομικά προβλήματα” (σ.σ. όπως ακριβώς σημείωσε προχθές το defencenet.gr).
H δήλωση ήταν τόσο σκληρή που ακούστηκαν και φήμες περί παραίτησης του Α.Λοβέρδου, ενώ υπήρξε παρέμβαση από το Μαξίμου για να πέσουν οι τόνοι. Και έτσι ήρθε μέσα σε δύο ώρες δεύτερη κοινή ανακοίνωση των Ε.Βενιζέλου και Α.Λοβέρδου, η οποία προσπαθούσε να κάνει «το άσπρο-μαύρο» και κατηγορούσε αυτούς που “παρερμήνευσαν” την πρώτη ανακοίνωση!
«Επειδή κάποιοι κύκλοι επιχειρούν να παρερμηνεύσουν ή να προσδώσουν άλλες διαστάσεις σε πρόσφατες δηλώσεις μας και προκειμένου η δημόσια συζήτηση να εστιάζεται στην ουσία των πραγμάτων, θέλουμε να τονίσουμε από κοινού τα εξής:
Το κάθε Υπουργείο στο πεδίο της αρμοδιότητας του αγωνίζεται να αντιμετωπίσει μακροχρόνια και πιεστικά προβλήματα με τρόπο κοινωνικά δίκαιο και αναπτυξιακά αποτελεσματικό, λαμβανομένων προφανώς υπόψη των ιδιαιτεροτήτων κάθε χώρου».
Από εκεί και πέρα και επί της ουσίας, πραγματικά οι Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας αντιμετωπίζουν αυτή την στιγμή - όσο και αν ακούγεται καταστροφολογικό είναι πέρα για πέρα αληθινό – την άμεση διάλυση. Κανείς από όσους έχουν θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης δεν είναι διατεθειμένοι να περιμένουν να…γεράσουν στα γραφεία που ονειρεύεται να τους στείλει ο Ανδρέας Λοβέρδος. Η κατάσταση είναι κάτι παραπάνω από δύσκολη και μπορεί να εξελιχθεί σε τραγική…

defencenet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου