Αναλύσεις! Αποκαλύψεις! Πρόσωπα! Διαβάστε πρώτοι εδώ!...και αποκλειστικές ειδήσεις για Ραφήνα και Πικέρμι http://www.rpn.gr

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική, περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή περιεχομένου του παρόντος blog με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφισης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2010

ΑΚΙΝΗΤΑ Αντικειμενικό... ξεπουπούλιασμα


Αν και επί του παρόντος τίποτα δεν είναι ξεκάθαρο, το βέβαιο είναι ότι μια νέα αύξηση των αντικειμενικών αξιών θα προκαλέσει ντόμινο αυξήσεων σε φόρους και τέλη.
Οι όποιες αποφάσεις θα ανακοινωθούν το Φεβρουάριο, στο πλαίσιο των ευρύτερων αλλαγών που θα δρομολογηθούν στο φορολογικό σύστημα της χώρας. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το υπουργείο αναμένεται να ανακοινώσει αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες που θα κυμαίνονται από 10% έως 30% και οι οποίες πιθανόν να ισχύσουν από τις αρχές Μαρτίου.
Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών επιδιώκει το κλείσιμο της ψαλίδας μεταξύ των αντικειμενικών και των αγοραίων τιμών, για να περιοριστούν οι στρεβλώσεις στην αγορά των ακινήτων. Πάνω στις νέες αυξημένες αντικειμενικές αξίες θα υπολογιστεί ο νέος Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον ΕΤΑΚ. Όσο μεγαλύτερη είναι η βάση υπολογισμού του φόρου, δηλαδή η αντικειμενική αξία του ακινήτου, τόσο μεγαλύτερος θα είναι και ο φόρος που επιβάλλεται και που θα εισπράττει το δημόσιο από τους ιδιοκτήτες ακινήτων.
Τι λένε οι άνθρωποι της κτηματαγοράς.
Τα τελευταία χρόνια οι αντικειμενικές αξίες για τα εντός σχεδίου ακίνητα αυξήθηκαν περισσότερο από 100%. Η ενδεχόμενη αύξησή τους το Μάρτιο θα είναι η τέταρτη κατά σειρά. Το 2001 οι αντικειμενικές αυξάνονται κατά 50%, σε σχέση με τις τότε υφιστάμενες αντικειμενικές αξίες, ενώ δύο χρόνια μετά η σχεδιαζόμενη αναπροσαρμογή τους μένει στα χαρτιά. Το 2005 ο τότε υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης ανακοινώνει ότι οι αντικειμενικές θα αυξηθούν σε τρία στάδια, δηλαδή το 2006, οπότε ενισχύονται κατά 30%, και το 2007, οπότε αναπροσαρμόζονται μεσοσταθμικά κατά 16%. Η αύξηση των αντικειμενικών του 2008 παραπέμφθηκε στις ελληνικές καλένδες, η σημερινή κυβέρνηση όμως εξετάζει εκ νέου την εφαρμογή του μέτρου.
Οι φόροι και τα τέλη που θα ανέβουν
Με επιπλέον επιβαρύνσεις θα χρεωθούν όχι μόνο οι ιδιοκτήτες, αλλά ακόμη και οι ενοικιαστές κατοικιών. Η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών θα συμπαρασύρει προς τα πάνω:
1. Το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) που πληρώνουν μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ ιδιοκτήτες και ενοικιαστές ακινήτων. Και αυτό γιατί το ΤΑΠ υπολογίζεται με βάση τις αντικειμενικές αξίες.
2. Τον φόρο μεταβίβασης. Οι φορολογούμενοι που θα προχωρήσουν στην αγορά κατοικίας θα επιβαρυνθούν με αυξημένα ποσά για φόρους, τέλη και έξοδα μεταβίβασης.
3. Τα έξοδα που επιβαρύνουν τα συμβόλαια και φθάνουν περίπου το 5% επί της αξίας του ακινήτου που αναγράφεται στο συμβόλαιο, η οποία συνήθως είναι η αντικειμενική. Aυξημένα θα είναι τα έξοδα για τον συμβολαιογράφο (1,5% επί της αντικειμενικής αξίας), τα δικηγορικά έξοδα, τα έξοδα μεταγραφής (0,45% επί της αντικειμενικής αξίας), το τέλος υπέρ Ταμείου Νομικών (0,9% επί της αντικειμενικής αξίας) και το τέλος μεταγραφής υπέρ Ταμείου Νομικών (0,1% επί της αντικειμενικής αξίας).
4. Τα φορολογικά βάρη για κληρονομιές, γονικές παροχές και δωρεές ακινήτων.
5. Τον φόρο εισοδήματος επί των ενοικίων. Τα ποσά των μισθωμάτων δεν μπορεί να δηλώνονται χαμηλότερα από το 3,5% της αντικειμενικής αξίας των εκμισθούμενων ακινήτων.
6. Τον συμπληρωματικό φόρο επί των μισθωμάτων. Ο φόρος αυτός επιβάλλεται με συντελεστή 1,5% επί των ενοικίων που εισπράττονται ή επί των τεκμαρτών μισθωμάτων που προκύπτουν από οικοδομές με εμβαδόν μέχρι 300 τετραγωνικά μέτρα. Για οικοδομές άνω των 300 τ.μ. ο συμπληρωματικός φόρος επιβάλλεται με συντελεστή 3%.
Ρ. Φωσκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου