Αναλύσεις! Αποκαλύψεις! Πρόσωπα! Διαβάστε πρώτοι εδώ!...και αποκλειστικές ειδήσεις για Ραφήνα και Πικέρμι http://www.rpn.gr

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική, περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή περιεχομένου του παρόντος blog με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφισης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Τρίτη, 19 Ιανουαρίου 2010

Τι είπαν Πρωθυπουργός και πολιτικοί αρχηγοί, στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ

"Δομική αλλαγή για τη δημοσιονομική ανάταξη της χώρας" χαρακτήρισε το σχέδιο για τη διοικητική μεταρρύθμιση "Καλλικράτης" ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, από το βήμα του συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ. Κάνοντας λόγο για στόχο εθνικής σημασίας, ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως το σχέδιο θα βοηθήσει την έξοδο της χώρας από την κρίση. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το πρόγραμμα «Καλλικράτης» θα προχωρήσει με ταχύτατους ρυθμούς και εξουσίες από το «συγκεντρωτικό, γραφειοκρατικό και πλαδαρό κράτος» θα μεταφερθούν στην αυτοδιοίκηση. Όπως είπε στόχος είναι να αλλάξει ριζικά η λειτουργία του κεντρικού κράτους και ταυτόχρονα να απελευθερωθούν ανθρώπινο δυναμικό και πόροι. Περιγράφοντας το σχέδιο «Καλλικράτης» έκανε λόγο για «λιτή, λειτουργική και στέρεη αρχιτεκτονική», υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για μια «νέα αντίληψη για την άσκηση εξουσίας, με τον πολίτη στο επίκεντρο» και όχι μια καλύτερη διανομή πόρων και αρμοδιοτήτων. «Από την 1η Ιανουαρίου 2011, οι ΟΤΑ θα λειτουργήσουν σε ένα νέο καθεστώς διαφάνειας, λογοδοσίας και μακριά από τις πελατειακές σχέσεις. Κάθε απόφαση θα λαμβάνεται μέσα από διαβούλευση και με τη συμβολή νέων θεσμών, όπως ο Συνήγορος του Δημότη και τη συμμετοχή ομογενών και νόμιμων μεταναστών. Έτσι εξασφαλίζουμε κοινωνική ειρήνη και συνοχή», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς αναγνώρισε την ανάγκη αλλαγής του υφιστάμενου αυτοδιοικητικού μοντέλου, ωστόσο, εξέφρασε αρκετές ενστάσεις για τον «Καλλικράτη». Ο κ. Σαμαράς κατέθεσε δύο προτάσεις εν όψει των δημοτικών εκλογών: καταρχήν ανακοίνωσε ότι το κόμμα του δεν θα δώσει χρίσμα για τους υποψήφιους δημάρχους σε μικρούς δήμους. Επιπλέον, πρότεινε να στηθούν δύο κάλπες στις προσεχείς εκλογές για τους ΟΤΑ: μία για τον δήμαρχο και μία για το δημοτικό συμβούλιο. Σχετικά με τον «Καλλικράτη» είπε ότι πρόκειται για ένα σχέδιο που ουσιαστικά έρχεται να μιμηθεί το προβληματικό και απρόσωπο κεντρικό κράτος, που ελάχιστα ενδιαφέρεται για τις ανάγκες της κοινωνίας. O κ. Σαμαράς αναγνώρισε την ανάγκη αλλαγών στο μοντέλο λειτουργίας των ΟΤΑ, ωστόσο, υπογράμμισε ότι οι αλλαγές προϋποθέτουν μελέτη και ουσιαστικό διάλογο. «Και όμως βλέπουμε σπουδή, κομματικές σκοπιμότητες, γενικόλογες διακηρύξεις, μυστικότητα, έλλειψη συγκεκριμένου σχεδίου. «Ακούσαμε μια γενικόλογη έκθεση από την κυβέρνηση, εντοπίσαμε σοβαρά κενά» συμπλήρωσε, για να θέσει στη συνέχεια ορισμένα ερωτήματα, όπως: «Παύει η σχέση εξάρτησης της τοπικής αυτοδιοίκησης από το κράτος ή διαιωνίζεται;»
Η ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε ότι το κόμμα της είναι αντίθετο με το σχέδιο «Καλλικράτης», όχι επειδή υπερασπίζεται το υπάρχον σύστημα, αλλά γιατί αυτού του είδους οι αλλαγές, όπως αποδείχθηκε και με τον «Καποδίστρια» δεν αποδίδουν.
Τοποθετήθηκε υπέρ της απλής αναλογικής και ζήτησε να εκλέγεται ο δήμαρχος και το Περιφερειαρχικο Συμβούλιο με απλή αναλογική από τα δημοτικά συμβούλια.
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης ζήτησε να αναβληθεί το πρόγραμμα για μια τετραετία, αφού δεν υπάρχουν χρήματα για την υλοποίησή του και για να μελετηθεί καλύτερα.
Το ΛΑΟΣ ζητά επίσης συγκεκριμένο αριθμό δημάρχων και συγκεκριμένα 25 σε κάθε περιφέρεια.

«Λάθος νομοσχέδιο» χαρακτήρισε το σχέδιο «Καλλικράτης» ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας «Ο «Καλλικράτης» ατύχησε. Θα σταθούμε απέναντι του, επιμένοντας να μιλάμε για άμεση δημοκρατία, για αποκέντρωση με αρμοδιότητες και πόρους, για αντιπροσωπευτικότητα, επικουρικότητα, εγγύτητα, αυτονομία» είπε ο κ. Τσίπρας.

Η παρέμβαση των Οικολόγων Πράσινων στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ για το σχέδιο «Καλλικράτης». αφορούσε, την υποστήριξη για δήμους με μεγέθη κοντά στον πολίτη, τη στήριξη της αυτοδιοίκησης σε επίπεδο περιφέρειας, αλλά όχι ως «διευρυμένες νομαρχίες» και περισσότερη δημοκρατία στα θέματα εκλογής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου