Αναλύσεις! Αποκαλύψεις! Πρόσωπα! Διαβάστε πρώτοι εδώ!...και αποκλειστικές ειδήσεις για Ραφήνα και Πικέρμι http://www.rpn.gr

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική, περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή περιεχομένου του παρόντος blog με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφισης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Τετάρτη, 21 Ιουλίου 2010

Τώρα τους έπιασε η ευαισθησία

Βαρέθηκα να ασχολούμαι με την υποκριτική στάση των ανευθυνο- υπεύθυνων.
Πήρε απόφαση το Νομαρχικό Συβούλιο για το θαλάσσιο αιολικό πάρκο στο Μαραθώνα.
Πολύ καλά έκανε και μακάρι το πρόβλημα στο περιβάλλον της Ανατολικής Αττικής να ήταν αυτό.
Που ήταν όμως ο κ. Νομάρχης μαζί με το νομαρχιακό συμβούλιο, όλα αυτά τα χρόνια, όλες αυτές  τις δεκαετίες και τι έκαναν, αυτός και οι "πρόγονοί" του για να μην φτασει η Ανατολική Αττική σε αυτά τα χάλια;
Απο το αεροδρόμιο, μέχρι την αττική οδό και απο τον Ασωπό μέχρι τα λατομεία Μαρκόπουλου  ξεκινάει και σταματημό δεν έχει η επιδερμική ευαισθησία τους.
Για να μην πάμε στα πιο χοντρά που αφορούν πολεοδομίες κλπ. 
Για την ιστορία ας παραθέτουμε την απόφαση του Απόφαση Ν.Σ. για θαλάσσιο αιολικό πάρκο Μαραθώνα


Συζητήθηκε από το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ανατολικής Αττικής, μετά από εισήγηση του Νομάρχη Λ. Κουρή, το θέμα της προκαταρκτικής χωροθέτησης στην περιοχή του Μαραθώνα θαλάσσιου αιολικού πάρκου μετά από απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Εισηγούμενος το θέμα ο Νομάρχης Λ. Κουρής αφού αναφέρθηκε στην ανάγκη αξιοποίησης εναλλακτικών μορφών ενέργειας προκειμένου να μειωθεί η περιβαλλοντική επιβάρυνση από την χρήση των συμβατικών καυσίμων υπενθύμισε ότι το Νομαρχιακό Συμβούλιο ασχολήθηκε τον Ιούνιο 2009 με αίτημα ιδιωτικής εταιρείας και με την υπ' αρ. 181/1-6-2009 ομόφωνη απόφασή του τοποθετήθηκε αρνητικά επισημαίνοντας συνοπτικά τους κυριότερους λόγους, δηλαδή επιβάρυνση ανθρωπογενούς και φυσικού περιβάλλοντος, μικρή απόσταση από την ακτή και το Εθνικό Πάρκο Σχοινιά, αγνόηση τουριστικού χαρακτήρα της περιοχής και του παγκοσμίου εμβέλειας ιστορικού χώρου του Μαραθώνα. Στη συνέχεια επεσήμανε ότι η νέα Υπουργός ΠΕΚΑ Τ. Μπιρμπίλη εξήγγειλε τον Απρίλιο του 2010 την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), γεγονός που χαιρέτησε και η Νομαρχία Ανατολικής Αττικής, θεωρώντας ότι δεν θα επαναλαμβανόταν στο μέλλον προσπάθειες, όπως η προαναφερθείσα, για εγκατάσταση θαλάσσιων αιολικών πάρκων σε εξαιρετικά ευαίσθητες περιοχές όπως ο κόλπος του Μαραθώνα.

Δυστυχώς, τόνισε ο Νομάρχης Λ. Κουρής, τα γεγονότα δεν επαλήθευσαν αυτή την προσδοκία αφού μετά την ψήφιση του Ν. 3851/2010 για τις ΑΠΕ εφαρμόστηκε εν κρυπτώ και χωρίς καμία ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών η νέα διαδικασία που απαιτεί την προκαταρκτική οριοθέτηση των περιοχών ενδιαφέροντος. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του ΥΠΕΚΑ επελέγησαν 12 θέσεις μεταξύ των οποίων και εκείνη με την ονοματοθεσία "Πεταλιοί" πίσω από την οποία κρύπτεται ο κόλπος του Μαραθώνα. Για την θέση αυτή όμως, όπως προαναφέρθηκε, είχε απορρίψει με σχετική απόφασή του το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ανατολικής Αττικής την προμελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που είχε υποβάλει ιδιωτική εταιρεία για την δημιουργία θαλάσσιου αιολικού πάρκου ισχύος 450 MW (90 ανεμογεννήτριες με ύψος καθεμιάς πάνω από 100 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας).

Στη συνέχεια πήραν τον λόγο οι επικεφαλείς των νομαρχιακών παρατάξεων, νομαρχιακοί σύμβουλοι και πολλοί εκπρόσωποι συλλογικών φορέων της περιοχής που ανέπτυξαν τους λόγους για τους οποίους τάσσονται κατά της σχεδιαζόμενης εγκατάστασης θαλάσσιου αιολικού πάρκου στον κόλπο του Μαραθώνα, που ψευδεπίγραφα αναφέρεται ως "Πεταλιοί".

Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ανατολικής Αττικής απεφάσισε ομόφωνα:

1. Να επαναφέρει την απόφαση του 2009 με την οποία είχε απορρίψει την σχεδιαζόμενη εγκατάσταση θαλάσσιου αιολικού πάρκου στον Μαραθώνα για τους εξής λόγους:

- Η τυχόν χωροθέτηση θα επιφέρει τεράστια επιβάρυνση στο ανθρωπογενές και φυσικό περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής.

- Η μικρή απόσταση από τις ακτές, η εγγύτητα στον υψηλής σημασίας υγροβιότοπο του Εθνικού Πάρκου Σχοινιά και η μεγάλη οπτική αλλά και ηχητική όχληση συνηγορούν στην μη εγκατάσταση του ανωτέρω έργου.

- Η προτεινόμενη χωροθέτηση αγνοεί τον τουριστικό και παραθεριστικό χαρακτήρα της περιοχής αλλά και τον ιστορικό χώρο του Μαραθώνα.

2. Να ζητήσει άμεσα συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ προκειμένου να απαιτήσει την ανάκληση της χωροθέτησης για τον κόλπο του Μαραθώνα ενόψει μάλιστα και του εορτασμού των 2500 χρόνων από το καθοριστικό για την παγκόσμια ιστορία γεγονότος της Μάχης του Μαραθώνα.

3. Να στηρίξει, σε συνεργασία με τους ΟΤΑ και τους συλλογικούς φορείς της περιοχής, δράσεις για την ακύρωση της σχεδιαζόμενης περιβαλλοντικής και ιστορικής υποβάθμισης της περιοχής του Μαραθώνα.
ΚΜ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου