Αναλύσεις! Αποκαλύψεις! Πρόσωπα! Διαβάστε πρώτοι εδώ!...και αποκλειστικές ειδήσεις για Ραφήνα και Πικέρμι http://www.rpn.gr

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική, περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή περιεχομένου του παρόντος blog με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφισης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Σάββατο, 27 Νοεμβρίου 2010

Ο Σπύρος Μουστάκης μας θυμίζει τι έγραψε ο "τύπος" για τον βιολογικό στις 30 Μαίου του 2004

Νέα «Ψυττάλεια» στα ΜεσόγειαΗ «Ψυτάλλεια» πάει... Μεσόγεια
Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ

Μια νέα -έστω, λίγο μικρότερη- ...Ψυττάλεια ετοιμάζονται να δημιουργήσουν οι αρμόδιοι του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ και της ΕΥΔΑΠ. Αυτή τη φορά στα όρια των δήμων Σπάτων, Ραφήνας και Καλλιτεχνούπολης στα Μεσόγεια, την πιο αναπτυσσόμενη περιοχή της Αττικής.

Σχεδιάζουν, μεταξύ άλλων, την κατασκευή τεράστιας μονάδας επεξεργασίας λυμάτων, με οκτώ ανοικτές δεξαμενές, πέντε βιολογικούς αντιδραστήρες, κτίριο φυσητήρων, δύο σιλό αποθήκευσης, δεξαμενές καθίζησης, κτίριο χημικής επεξεργασίας και διυλιστήρια. Και όλα αυτά σε θέση που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από οικισμούς κοντά στη Ραφήνα, αλλά και προστατευόμενες ζώνες, χωρίς μάλιστα να έχουν βρει λύσεις για την εναπόθεση της λάσπης. Φαίνεται πως τα «παθήματα» και οι ευωδιές της Ψυττάλειας δεν έγιναν «μαθήματα»...

Οι σχεδιασμοί για να λυθεί το πιο σοβαρό πρόβλημα των 11 δήμων και κοινοτήτων της περιοχής των Μεσογείων, που σήμερα υποφέρουν με τους βόθρους και τους «αχόρταγους», έχουν ξεκινήσει πριν από μία δεκαετία. Στις αρχές Ιανουαρίου, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Σουφλιάς διαβεβαίωσε τους δημάρχους ότι τα έργα θα προχωρήσουν το συντομότερο. Η μελέτη είχε υποβληθεί το 2002, αλλά μόλις τώρα έγιναν γνωστές στους κατοίκους σημαντικές παράμετροι, που μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην Ψυττάλεια προκαλούν δικαιολογημένες ανησυχίες.

Ετσι, στα «όχι» των δημοτικών συμβουλίων Σπάτων και Αρτέμιδας προστέθηκε πριν από λίγες ημέρες η αρνητική απόφαση του κοινοτικού συμβουλίου Πικερμίου. Επιφυλάξεις έχει εκφράσει από την αρχή και ο νομάρχης Ανατολικής Αττικής Λεωνίδας Κουρής, ενώ η νομαρχιακή σύμβουλος Ασημίνα Φράγκου έχει κάνει προσφυγή στο ΣτΕ, ζητώντας να ακυρωθεί η περιβαλλοντική μελέτη.

Κινητοποιήσεις

Οι τοπικοί φορείς ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις. Ο Πολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Καλλιτεχνούπολης σε ανακοίνωσή του επισημαίνει πως καμιά δέσμευση από την πλευρά των αρμοδίων δεν είναι αρκετή μπροστά στο τερατώδες μέγεθος του έργου και τους κινδύνους που εγκυμονεί. Υπενθυμίζει ότι μόλις την περασμένη εβδομάδα η ΕΥΔΑΠ προειδοποίησε τους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους πριν πάνε να διαδηλώσουν στην Ψυττάλεια και προσθέτει: «Θα περιμένουμε να προειδοποιήσει και εμάς το ίδιο για να ζήσουμε στην Καλλιτεχνούπολη», καταλήγοντας ότι «η λύση είναι μία: Να φύγει η νέα Ψυττάλεια από τη γειτονιά μας».

Κοινός παρονομαστής όλων των τοπικών αρχών και των κατοίκων των Μεσογείων είναι ότι αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα κατασκευής έργων αποχέτευσης και βιολογικών καθαρισμών, σύμφωνα όμως με τις Οδηγίες της Ε.Ε., που υποστηρίζει τις μικρές μονάδες και όχι τις τερατώδεις εγκαταστάσεις τύπου Ψυττάλειας, που θέτουν σε δεύτερη μοίρα τον άνθρωπο, το περιβάλλον, την προστασία της ζωής και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η θέση Πλατύ Χωράφι, που επιλέχθηκε για την κατασκευή του κέντρου επεξεργασίας λυμάτων, βρίσκεται στα όρια του Δήμου Σπάτων, αλλά είναι πολύ κοντά σε οικισμούς του Πικερμίου και της Ραφήνας. Στη μελέτη που εκπονήθηκε για λογαριασμό της ΕΥΔΑΠ σημειώνεται ότι η προτεινόμενη τοποθεσία απέχει μόλις 1,3 χλμ. από τους οικισμούς Διασταύρωση Ραφήνας και Καλλιτεχνούπολη, 3 από το Δήμο Ραφήνας, 6 από τα Σπάτα και 2 από το Πικέρμι. Ωστόσο με απόσταση αναπνοής, που κυμαίνεται από 500 έως 800 μέτρα, βρίσκονται γοργά αναπτυσσόμενοι οικισμοί, όπως η Βουνούπολη, η Αγία Κυριακή, η Βγένα, το Πηγάδι Ανδριώτη, καθώς και πολλά διάσπαρτα σπίτια.

Δεν μέτρησε επίσης ούτε το γεγονός ότι η τοποθεσία που εξετάστηκε από την ΕΥΔΑΠ, όπως σημειώνεται και στη μελέτη, βρίσκεται σε απόσταση μόλις 55 μέτρων από τον Βαλανάρη, το μεγάλο ρέμα Ραφήνας, που θεωρείται περιοχή απολύτου προστασίας και κάλλους, όπως σημειώνεται σε υπουργική απόφαση του 1993 (ΦΕΚ 281Β'). Επιπλέον, στα 800 μέτρα βρίσκονται τα παγκοσμίου φήμης παλαιοντολογικά ευρήματα του Πικερμίου. Και αυτά φαίνεται ότι θεωρήθηκαν «ψιλά γράμματα»...

Οι σχεδιασμοί έχουν γίνει με προοπτική το 2040, οπότε ο πληθυσμός της περιοχής, όπως προβλέπουν οι μελέτες του καθηγητή του Παντείου Π. Λουκάκη, θα φθάνει τις 470 χιλιάδες, έναντι 170 χιλιάδων σήμερα. Με αυτά τα δεδομένα, η παροχή αιχμής υπολογίζεται σε 260.000 κυβικά την ημέρα, που μεταφράζεται σε τρία κυβικά το δευτερόλεπτο, ποσότητες που αντιστοιχούν στο ένα τρίτο των λυμάτων τα οποία καταλήγουν σήμερα στην Ψυττάλεια, με τα γνωστά παρατράγουδα των τελευταίων μηνών.

«Η Ψυττάλεια είναι νησί, μακριά από οικισμούς», μας λένε οι κοινοτικοί σύμβουλοι Πικερμίου Αμαλία Τόκα και Μιχάλης Σταματογιαννάκης, και αντιπροτείνουν να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της αποχέτευσης με μικρά κέντρα βιολογικού καθαρισμού και όχι με μια φαραωνική εγκατάσταση. Σημειώνουν ότι ακόμα και στη μελέτη, η εγκατάσταση κατατάσσεται στην κατηγορία βιομηχανιών μέσης όχλησης.

Επικαλούνται στοιχεία και παραλείψεις της μελέτης, καθώς και γνωματεύσεις επιστημόνων, όπως οι καθηγητές Μπουναζούντας, Στουρνάρας, Σκούλος και Καλαμαράς, από τα οποία προκύπτουν σοβαρά ερωτήματα, στα οποία πρέπει να τοποθετηθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες. Συγκεκριμένα:

Ερωτήματα

*Τα υποπροϊόντα της εσχάρωσης-εξάμωσης, όπως και τα επιπλέοντα λίπη, θα οδηγούνται σε δοχεία προσωρινής αποθήκευσης και μετά θα απομακρύνονται, χωρίς όμως να αναφέρονται προδιαγραφές και το χρονικό διάστημα παραμονής στο κέντρο επεξεργασίας λυμάτων.

*Δεν υπάρχει πρόβλεψη για αποθήκευση, μεταφορά και πιθανή ανακύκλωση της τελικής λάσπης, ενώ δεν αναφέρονται το μέσο μεταφοράς και ο χώρος τελικής αποθήκευσης. Σημειώνεται πάντως ότι οι λάσπες θα είναι τοξικές και ότι το θειικό οξύ που περιέχουν μπορεί να προκαλέσει δυσλειτουργίες στο κέντρο βιολογικού καθαρισμού. Προφανώς, κατά τα πρότυπα της Ψυττάλειας, θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα με ασβέστη και τζελ...

*Δεν λαμβάνεται μέριμνα για τις οικολογικές επιπτώσεις από την προτεινόμενη λειτουργία των τεράστιων δεξαμενών, διαμέτρου 54 μέτρων, που θα αποτελούν πόλο έλξης για γλάρους, κουνούπια και τρωκτικά, όπως αναφέρει η μελέτη.

*Δεν έχουν αντιμετωπιστεί οι κίνδυνοι από τα βιομηχανικά και βιοτεχνικά απόβλητα, που υπολογίζονται σε 400.000 κυβικά και σήμερα καταλήγουν ανεξέλεγκτα στον Ασωπό, έχοντας δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στο υπέδαφος της βορειοανατολικής Αττικής. Στη μελέτη δεν υπάρχει πρόβλεψη για τον έλεγχο και την παρακολούθηση των βαρέων μετάλλων και των τοξικών ουσιών που κυριαρχούν σε αυτό το είδος των λυμάτων.

Οι δύο κοινοτικοί σύμβουλοι επισημαίνουν ότι θα πρέπει από τώρα να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα λειτουργίας που καταγράφονται σε όλα τα κέντρα βιολογικού καθαρισμού, τα οποία οφείλονται κυρίως σε ανεπάρκειες στη συντήρηση των εγκαταστάσεων και τον έλεγχο των δειγμάτων.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 07/03/2005
enet.Αεροδρόμιο, Αττική Οδός, νέος ιππόδρομος, ανεξέλεγκτη οικιστική έκρηξη. Η πανάκριβη αναπτυξιακή υπερ-παραγωγή που στήθηκε στα Μεσόγεια, τα τελευταία 10-15 χρόνια δεν συνοδεύτηκε από δημόσια δίκτυα αποχέτευσης και εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων.

Τι κι αν η αύξηση του πληθυσμού των Μεσογείων χτύπησε κόκκινο; Οι υπεύθυνοι κρατικοί οργανισμοί (ΕΥΔΑΠ, ΥΠΕΧΩΔΕ και οι δήμοι) απέφυγαν έντεχνα να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Το 1991, ο πληθυσμός ίσα που ξεπερνούσε τα 101.448 άτομα, σήμερα είναι 170.000, ενώ το 2020 θα φτάσει τις 300.000 - ορισμένοι εκτιμούν ότι πλησιάζουν τις 500.000.

* Τώρα, λοιπόν, τρέχουν και δεν φτάνουν. Το μεγάλο σχέδιο της ΕΥΔΑΠ ονόματι Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων Βορείων Μεσογείων (ή Ραφήνας) (ΚΕΛ) θα κοστίσει πάνω από εκατό εκατ. ευρώ και «υπόσχεται», αφού βρίσκεται ακόμη στα χαρτιά (11 χρόνια τώρα), ότι θα λύσει διά παντός το πρόβλημα. Πρόκειται για μια «μικρή Ψυττάλεια», που θα δέχεται όλα τα λύματα επτά δήμων (Ανθούσα, Γέρακας, Γλυκά Νερά, Παλλήνη, Πικέρμι, Αρτέμιδα, Ραφήνα) και ορισμένα άλλων τεσσάρων (Πεντέλη, Νέα Μάκρη, Παιανία, Σπάτα). Η δυναμικότητά της, με προοπτική 40ετίας, θα εξυπηρετεί 500.000 κατοίκους, στοιχείο που αποδεικνύει ότι η περιοχή τα επόμενα χρόνια θα αστικοποιηθεί τελείως.

* Ομως οι κάτοικοι των δήμων Αρτέμιδας και Σπάτων, μέσα στα διοικητικά όρια των οποίων θα φτιαχτεί, αντιδρούν έντονα. «Η περιοχή μας θα μετατραπεί σε "άλλο Πέραμα" και θα χάσει τελείως την αγροτική και παραθεριστική της ταυτότητα» λέει ο Χρήστος Ποτώνης, κάτοικος του οικισμού Βουνούπολη. Εξάλλου, εδώ και καιρό, το πάλαι ποτέ κυρίαρχο αγροτικό στοιχείο των Μεσογείων βλέπει να βουλιάζουν τα χωράφια του από τα μεγάλα έργα («Κ.Ε.» 8-2-2004).

* Το ζήτημα έχει παγώσει καθώς η κοινοτική χρηματοδότηση μπορεί να δοθεί μόνο αν συναινέσουν όλοι οι δήμαρχοι. Ο Θανάσης Τούντας, δήμαρχος Σπάτων, θα συμφωνήσει στη χωροθέτηση μόνο υπό προϋποθέσεις:

**Να απαλλοτριωθούν τα κτήματα που χρειάζονται σε όλη την έκταση κι όχι τμήμα τους.

**Νοτιοδυτικά της εγκατάστασης και σε έκταση 1.000 στρεμμμάτων να δοθεί ήπιας μορφής χρήση, ώστε στο μέλλον να αποφευχθεί περαιτέρω ανάπτυξη του ΚΕΛ.

**Να συμμετέχει το ΥΠΕΧΩΔΕ και η ΕΥΔΑΠ στη χρηματοδότηση των εσωτερικών δικτύων.

* Εντελώς αρνητικός είναι ο Γιώργος Κασσίμης, δήμαρχος Αρτέμιδας: «Ο αγωγός των επεξεργασμένων θα απολήγει στο ακρωτήρι Βελάνι με αποτέλεσμα να καταστραφεί η παραλία μας. Ηδη "τρώμε" την επιβάρυνση από το αεροδρόμιο, γιατί να ανεχτούμε και αυτό; Μόνη λύση είναι είτε να βρεθεί άλλος "φυσικός αποδέκτης" είτε να ξαναχρησιμοποιείται το νερό. Ομως αυτό προβλέπει τριτοβάθμια λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού, κάτι που μπορεί να υπόσχεται η ΕΥΔΑΠ, αλλά δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο που να την κατοχυρώνει».

* Ακριβώς σε αυτό το σημείο έχει κολλήσει και η χρηματοδότηση του έργου. Η κοινότητα δίνει λεφτά μόνο για δευτεροβάθμια επεξεργασία. Τα υπόλοιπα πρέπει να βρεθούν από εθνικούς πόρους. Από τη μεριά της, η ΕΥΔΑΠ αποδέχεται όλα τα αιτήματα των δημάρχων, «μόνο που δεν φροντίζει να τα διασφαλίζει στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων», όπως καταγγέλλει η Χριστιάνα Φράγκου, νομαρχιακή σύμβουλος και η οποία κατέθεσε την πρώτη προσφυγή εναντίον του ΚΕΛ στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ακολουθεί εκείνη του δήμου Αρτέμιδας).

Παράλληλα, έκανε καταγγελία στην Ε.Ε. και προκάλεσε σχετική επερώτηση του βουλευτή του ΣΥΝ Μιχάλη Παπαγιαννάκη στην Ευρωβουλή. Οπως τονίζει, «αν θέλουν οι αρμόδιοι να συμβαδίσουμε με τη λεγόμενη "βιώσιμη ανάπτυξη" που θα επικρατεί από το 2008 στην Ευρώπη, ας φτιάξουν μικρές μονάδες βιολογικού καθαρισμού, τις οποίες θα διαχειρίζονται από κοινού οι δήμοι.

Πέρα από αυτό, η συγκεκριμένη μελέτη της ΕΥΔΑΠ είναι διάτρητη και τεχνικά ανέφικτη. Επισημαίνω κάποια πολύ βασικά σημεία:

**Δεν υπάρχουν μέτρα ελέγχου και παρακολούθησης των βαρέων μετάλλων και των τοξικών ουσιών που θα καταλήγουν στο έργο.

**Ο Ευβοϊκός θεωρείται ότι μπορεί να αποδεχθεί τα λύματα [χωρίς να γίνεται μνεία στην κοινοτική οδηγία (76/160/EEC) που αναφέρεται στα "ύδατα κολύμβησης"], την ίδια στιγμή που στην περίπτωση του Ολυμπιακού Χωριού Νέας Μάκρης χαρακτηρίζεται "ευαίσθητος αποδέκτης".

**Τέλος, η χωροθέτηση είναι τελείως αυθαίρετη, αφού η εγκατάσταση τοποθετείται σε κοιλάδα που διαπερνά το μεγάλο ρέμα Ραφήνας το οποίο είναι αναγνωρισμένο ως ιδιαίτερου φυσικού κάλλους».

**Σχεδόν 800 μέτρα από το Πλατύ Χωράφι Σπάτων, όπου θα κατασκευαστεί το ΚΕΛ, βρίσκονται τα παγκοσμίου φήμης παλαιοντολογικά ευρήματα του Πικερμίου. Η συντήρηση αυτού του φυσικού μνημείου αποτελεί, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, επιστημονική αναγκαιότητα.

* Μελέτη που έκανε το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας, πρόεδρος του οποίου είναι ο Μιχάλης Δεκλερής, ξεκαθαρίζει ότι «από μια απλή ανάγνωση του άρθρου 15 του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας προκύπτει ότι το έργο δεν συναριθμείται μεταξύ των έργων υποδομής για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων της περιφέρειας Αττικής μαζί με τα μείζονα ΚΕΛ (Ψυττάλεια και Μεταμόρφωση). Κάτι που το καθιστά μη βιώσιμο και παράνομο.

* Υπέρ της κατασκευής του ΚΕΛ τάσσονται με υπόμνημά τους (14-4-2004) προς τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργο Σουφλιά, οι δήμαρχοι Παλλήνης, Γέρακα, Σπάτων (υπό προϋποθέσεις), Γλυκών Νερών, Ραφήνας και οι κοινοτάρχες Ανθούσας και Πικερμίου. Οπως επισημαίνουν, «το έργο θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής της περιοχής» και ζητούν την άμεση υλοποίησή του

Πάμε πάλι για πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτή τη φορά για τους βιολογικούς καθαρισμούς. Από την Καθημερινή της 21/10/2007.


Eχουμε ανάγκη από δεκάδες Ψυττάλειες

Η Ελλάδα παραπέμπεται ξανά στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την απουσία 24 βιολογικών καθαρισμών σε ισάριθμες πόλεις

Του Γιωργου Λιαλιου
Την προσεχή Πέμπτη το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ανακοινώνει την τελική του απόφαση για παραπομπή της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την απουσία 24 βιολογικών καθαρισμών σε ισάριθμες πόλεις, υποχρέωση που έπρεπε να έχει υλοποιηθεί πριν από επτά χρόνια.

Το πρόβλημα έχει δύο όψεις. Κατ’ αρχάς, η πρώτη καταδίκη της χώρας ανοίγει τη διαδικασία που οδηγεί στη δεύτερη καταδίκη, δηλαδή στην επιβολή κυρώσεων και προστίμων. Η απειλή αυτή δείχνει να είναι η μόνη «γλώσσα» που καταλαβαίνει η Ελλάδα σε ζητήματα περιβαλλοντικής πολιτικής. Πόσω μάλλον όταν για το ίδιο θέμα εκκρεμεί ακόμα μια παραπομπή, για την απουσία βιολογικού καθαρισμού και αποχετευτικού δικτύου στο Θριάσιο Πεδίο και έπεται μία ακόμα, για την απουσία βιολογικών καθαρισμών στους μικρούς σε πληθυσμό οικισμούς έως το 2005.

Κατά δεύτερον, η πιθανή καταδίκη της Ελλάδας καταδεικνύει τις συνεχιζόμενες ελλείψεις σε περιβαλλοντικές υποδομές· και οι βιολογικοί καθαρισμοί είναι από τις πιο στοιχειώδεις, ιδίως σε μεγάλες πόλεις και τουριστικές περιοχές. Το πρόβλημα όμως δεν εξαντλείται εκεί. Οι επιστήμονες θεωρούν εξίσου σημαντική με τη δημιουργία, και τη σωστή λειτουργία των βιολογικών καθαρισμών. Και δυστυχώς, ελλείψει ενιαίου φορέα ελέγχου, δεν υπάρχουν τακτικές μετρήσεις για την ποιότητα του νερού που καθαρίζεται, ούτε για τον τρόπο ή το χρόνο λειτουργίας τους. Ολα επαφίενται στον «πατριωτισμό» δήμων και τοπικών εταιρειών ύδρευσης.

Χωρίς αποχέτευση

Την Πέμπτη 25 Οκτωβρίου το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα ανακοινώσει την απόφασή του στην υπόθεση C 440/06 σχετικά με την παραβίαση από την Ελλάδα της Οδηγίας 91/271/ΕΟΚ για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων. Η χώρα μας δεν έχει μεριμνήσει, ώστε 24 οικισμοί να διαθέτουν δίκτυα αποχέτευσης αστικών λυμάτων που να ανταποκρίνονται στις ευρωπαϊκές απαιτήσεις. Ανάμεσα στις πόλεις αυτές είναι και πολλές τουριστικές: η Ζάκυνθος, η Παροικιά της Πάρου, το Ηράκλειο, ο Γαλατάς Πόρου, η Ναύπακτος, η τουριστική ζώνη της Θεσσαλονίκης, η Κάλυμνος, τα Μάλλια, η Νέα Κυδωνία, η Αλεξάνδρεια, η Λευκίμμη, η Χρυσούπολη, η Ηγουμενίτσα, η Τρίπολη, η Κατερίνη, η Πρέβεζα, το Λιτόχωρο, η Εδεσσα και στην Αττική, η Ραφήνα, η Λούτσα, η Νέα Μάκρη, το Κορωπί, το Μαρκόπουλο και τα Μέγαρα. Πρόκειται για οικισμούς με περισσότερους από 15.000 κατοίκους που όφειλαν να διαθέτουν αποχετευτικό δίκτυο και βιολογικό καθαρισμό τουλάχιστον δεύτερης βαθμίδας ήδη από το τέλος του 2000.

Παρότι σε πολλές από αυτές περιπτώσεις η Ελλάδα έχει ήδη μεριμνήσει για τη δημιουργία των υποδομών, η καταδίκη είναι περισσότερο από βέβαιη. Κι αυτό γιατί σε πολλές ακόμα περιπτώσεις οι βιολογικοί παραμένουν ακόμα στα χαρτιά, όπως για παράδειγμα στην Ανατολική Αττική, όπου εξακολουθούν να βασιλεύουν... οι βόθροι. Το θέαμα των κατοίκων που αδειάζουν τα βράδια με σωλήνες τα απόνερα των πλυντηρίων και τους βόθρους στις αποχετεύσεις των δρόμων (εικόνα συνηθισμένη σε πολλές περιοχές όπως στο Κορωπί ή και στο Θριάσιο) δεν στάθηκε ικανή για να συγκινήσει τους δημάρχους, που σπατάλησαν σχεδόν μια δεκαετία σε μικροπολιτικές διαφωνίες για τη χωροθέτηση των εγκαταστάσεων των βιολογικών καθαρισμών. Ούτε η κεντρική διοίκηση όμως είναι άμοιρη ευθυνών, καθώς απέφυγε διακριτικά την ανάμειξή της στο ζήτημα, παρότι γνώριζε τα της παραπομπής, αλλά και τις διαστάσεις του προβλήματος. Εκεί όπου παρενέβη (λ.χ. στην υπόθεση της Ψυττάλειας), τα ευεργετικά αποτελέσματα ήταν σύντομα εμφανή.

Αδρανείς

Κανείς δεν υπαινίσσεται, βέβαια, ότι μέσα στην τελευταία δεκαετία, κατά τη διάρκεια της οποίας συρθήκαμε πολλές φορές στο Ευρωδικαστήριο για το θέμα αυτό, η υπόθεση έμεινε στο σημείο από όπου ξεκίνησε. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ, σήμερα σε όλη τη χωρα έχουν κατασκευαστεί 160 εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων, ενώ ακόμα 50 βρίσκονται υπό κατασκευή. Οι 24 από τους κατασκευασθέντες βιολογικούς καθαρισμούς όμως παραμένουν αδρανείς, είτε ελλείψει αποχετευτικού δικτύου που να τους τροφοδοτεί με λύματα ή λόγω κακής κατασκευής ή για άλλες αιτίες.

Η υποχρέωση της Πολιτείας, φυσικά, δεν εξαντλείται στην κατασκευή βιολογικών καθαρισμών. «Από κατασκευαστικής άποψης, άλλωστε, το πρόβλημα δεν είναι εξωπραγματικό. Το πραγματικό πρόβλημα είναι αν οι βιολογικοί τελικά λειτουργούν και πόσο καλά», λέει στην «Κ» ο κ. Ανδρέας Ανδρεαδάκης, διευθυντής του Εργαστηρίου Υγειονομικής Τεχνολογίας της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ. «Υποτίθεται ότι γίνονται κάποιοι έλεγχοι, αλλά φυσικά δεν είναι επαρκείς. Η σωστή λειτουργία και η παρακολούθηση των βιολογικών επαφίεται στον πατριωτισμό των υπευθύνων τους: είτε είναι οι κατά τόπους δημοτικές εταιρείες ύδρευσης-αποχέτευσης ή οι δήμοι».

Φυσικά από νομοθετικής άποψης... όλα έχουν προβλεφθεί. «Η νομοθεσία λέει ότι ο βιολογικός καθαρισμός πρέπει να παρακολουθείται το 80-90% του έτους, και το 95% των δειγμάτων να είναι κάτω από τα ανώτατα όρια για μια σειρά από ουσίες», λέει ο κ. Ανδρεαδάκης. «Ομως όλα αυτά δεν καταγράφονται πουθενά. Στους περισσότερους βιολογικούς δεν υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό όχι μόνο για τις δειγματοληψίες, αλλά ούτε καν για τη σωστή λειτουργία τους».

«Συνήθως, όπου υπάρχει μια δημοτική επιχείρηση ύδρευσης-αποχέτευσης, τα πράγματα είναι κάπως καλύτερα», λέει στην «Κ» ο κ. Σπύρος Παπαγρηγορίου, μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. «Συνήθως υπάρχει ένα χημείο, ένας επιστήμονας. Το πρόβλημα εντοπίζεται στους βιολογικούς που χειρίζονται οι δήμοι. Σε παλαιότερες μελέτες μας βρήκαμε σημεία και τέρατα. Δήμοι που λειτουργούν τους βιολογικούς τους με εξαιρετικά χαμηλή απόδοση ή μόνο ορισμένες εποχές. Μας έτυχε περίπτωση στην οποία η λειτουργία του βιολογικού είχε ανατεθεί σε έναν... κηπουρό. Αλλοι αφαιρούν τις ουσίες που απορρυπαίνουν το νερό, θεωρώντας τες βρωμιές». Τα προβλήματα δεν εστιάζονται μόνο στους βιολογικούς καθαρισμούς των δήμων, αλλά και σε αυτούς των μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων. «Ενα ξενοδοχείο χιλίων κλινών είναι σαν ένα χωριό», σημειώνει.

Σύμφωνα με πολλούς επιστήμονες, θα έπρεπε να συσταθεί ένας ενιαίος φορέας για την παρακολούθηση των βιολογικών καθαρισμών. Παλαιότερα η ΕΥΔΑΠ ενέταξε στον στρατηγικό της σχεδιασμό κάποια ανάλογη πρόβλεψη, όμως τα σχέδια αυτά δεν ευοδώθηκαν ποτέ. «Δεν ξέρω αν θα έπρεπε να είναι δημόσιος, ίσως να ήταν καλύτερα αν ο φορέας ήταν ιδιωτικός», λέει ο κ. Παπαγρηγορίου. «Πάντως, κάτι πρέπει να γίνει».

Τα έργα του ΥΠΕΧΩΔΕ

Σύμφωνα με το ΥΠΕΧΩΔΕ, σήμερα βρίσκονται υπό κατασκευή 50 εγκαταστάσεις βιολογικών καθαρισμών, συνολικού προϋπολογισμού 509,21 εκατ. ευρώ. Ανάμεσα σε αυτούς βρίσκονται και πολλές από τις περιπτώσεις για τις οποίες η Ελλάδα παραπέμφθηκε, όπως οι Σέρρες, η Αλεξάνδρεια Ημαθίας, τα Μέγαρα, η Κατερίνη, ο Δήμος Ανατολικού Ολύμπου, η Παραλία Κατερίνης, η Λευκίμμη Κέρκυρας, η Χρυσούπολη Καβάλας και οι τουριστικές περιοχές των Χανίων (Κολυμπάρι, Μάλεμε).

Επίσης, με βάση τη σημερινή κατάσταση, το ΥΠΕΧΩΔΕ έχει προτείνει για την επόμενη προγραμματική περίοδο (2007-2013) την κατασκευή βιολογικών καθαρισμών και αποχετεύσεων στις υπόλοιπες περιοχές της Αττικής. Πιο συγκεκριμένα:

- Το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) Μεσογείων θα κατασκευαστεί στα διοικητικά όρια του Δήμου Σπάτων για να εξυπηρετεί τις ανάγκες 10 δήμων (Γέρακας, Παλλήνη, Σπάτα, Γλυκά Νερά, Ραφήνα, Αρτέμιδα, Ανθούσα, Πικέρμι, και τμήματα της Πεντέλης, Παιανίας, Ν. Μάκρης).

- Το ΚΕΛ Κορωπίου-Παιανίας θα κατασκευαστεί για να εξυπηρετεί τις ανάγκες των δύο δήμων, καθώς και της περιοχής Χαμολιά Μαρκοπούλου.

- Το ΚΕΛ Νέας Μάκρης -Μαραθώνα.

- Το ΚΕΛ Φώκαιας θα κατασκευαστεί στη περιοχή λατομείων Π. Φώκαιας για την εξυπηρέτηση πέντε οικισμών (Π. Φώκαιας, Αναβύσσου, Σαρωνίδας, Λαγονησίου και Αγίας Μαρίνας).

Επίσης, το ΥΠΕΧΩΔΕ έχει προγραμματίσει την κατασκευή ακόμα 161 «μικρών» βιολογικών, σε οικισμούς έως 15.000 κατοίκους, με προϋπολογισμό περί τα 820 εκατ. ευρώ. Τέλος, προβλέπεται η κατασκευή των δικτύων αποχέτευσης του Λιδωρικίου για την προστασία του ταμιευτήρια του Μόρνου με προϋπολογισμό περί τα 30 εκατ. ευρώ
 
---------------------------------------------------
Δημοσιεύθηκε: 15:33 - 17/11/10


Από την αρχή του 2010 το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, μέσω της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων και η Περιφέρεια Αττικής, ανέπτυξαν πρωτοβουλία και σε συνεργασία με το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, την ΕΥΔΑΠ και τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης έχουν δρομολογήσει μια σειρά ενεργειών για να επαναφέρουν στο προσκήνιο και να επιτύχουν την απαιτούμενη κοινωνική συναίνεση ώστε να λυθεί το πρόβλημα της έλλειψης δικτύων αποχέτευσης και Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) των οικισμών της Ανατολικής Αττικής (με έμφαση στους Δήμους Μαρκόπουλο, Κορωπί, Ραφήνα, Αρτέμιδα, Νέα Μάκρη), αναφέρει το ΥΠΕΚΑ σε σχετική ανακοίνωση.

Η αδράνεια η οποία παρατηρήθηκε κατά τα τελευταία οκτώ χρόνια έχει οδηγήσει σε μεγάλη περιβαλλοντική υποβάθμιση της περιοχής, ενώ υπάρχει και το σοβαρό ενδεχόμενο επιβολής προστίμου από την Κοινότητα για μη έγκαιρη εφαρμογή της Οδηγίας περί αστικών λυμάτων.

Ως αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας αυτής και με εξασφαλισμένη την απαιτούμενη χρηματοδότηση, ύψους περίπου 300 εκ ευρώ από το ΠΕΠ Αττικής, έχει διαμορφωθεί ένα αναθεωρημένο σχέδιο βάσει του οποίου θα είναι δυνατή η σταδιακή ολοκλήρωση των απαιτούμενων έργων μέχρι το 2014.

Ειδικότερα,

• επίκειται η επιλογή αναδόχου για την αναβάθμιση της ΕΕΛ Μαρκοπούλου ώστε να καταστεί δυνατή η επαναλειτουργία της,

• έχει επικαιροποιηθεί η μελέτη της εγκατάστασης για το Κορωπί και τους παρακείμενους δήμους και οικισμούς ώστε να είναι δυνατή η προκήρυξη κατασκευής των απαιτούμενων έργων,

• για την ΕΕΛ που θα εξυπηρετεί τη Ραφήνα, την Αρτέμιδα, μέρος της Ν. Μάκρης και άλλους μικρότερους δήμους και οικισμούς βρίσκεται σε ολοκλήρωση η διαδικασία οριοθέτησης του ρέματος Ραφήνας, που επηρεάζει τη χωροθέτηση της εγκατάστασης, και επίκειται η επικαιροποίηση των μελετών ώστε εντός του πρώτου εξαμήνου του 2011 να προκηρυχθούν τα σχετικά έργα.

Σε εφαρμογή του σχεδίου αυτού προκηρύχθηκε από τη Διεύθυνση Δημοσίων Έργων της Περιφέρειας Αττικής το έργο «ΣΥΛΛΟΓΗ, ΜΕΤΑΦΟΡΑ, ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΗ ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΚΟΡΩΠΙΟΥ - ΠΑΙΑΝΙΑΣ», με προθεσμία υποβολής προσφορών την 28η Δεκεμβρίου 2010. Το έργο περιλαμβάνει:

• Την κατασκευή δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων στην περιοχή πόλης Κορωπίου συνολικού μήκους περίπου 81 χλμ.

• Τους βασικούς συλλεκτήρες ακαθάρτων που εξυπηρετούν τους οικισμούς του Δήμου Παιανίας και την πόλη του Κορωπιού και τον οικισμό Καρελλά του Δήμου Κρωπίας καθώς και τις ήδη υπάρχουσες ή προβλεπόμενες βιομηχανικές περιοχές ή πάρκα στην περιοχή Κορωπίου - Παιανίας. Επίσης, στο αντικείμενο του Μέρους αυτού περιλαμβάνεται και ο κοινός συλλεκτήρας στον οποίο συγκεντρώνονται τα λύματα όλων των ανωτέρω περιοχών (αναφερόμενος και ως Κεντρικός Αποχετευτικός Αγωγός - ΚΑΑ - Μεσογείων) και διά του οποίου μεταφέρονται έως το αντλιοστάσιο εισόδου του ΚΕΛ στην νοτιοανατολική γωνία του Αεροδρομίου.

• Το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) Κορωπίου - Παιανίας, δυναμικότητας περίπου 90000 ισοδυνάμων κατοίκων. Η εγκατάσταση πέραν της δευτεροβάθμιας θα περιλαμβάνει και τριτοβάθμια επεξεργασία, ώστε να είναι δυνατή η ασφαλής επαναχρησιμοποίηση των εκροών.

• Τον αγωγό από το ΚΕΛ Κορωπίου - Παιανίας έως την παραλιακή περιοχή νοτίως της Χαμολιάς και τον υποβρύχιο αγωγό διάθεσης των επεξεργασμένων λυμάτων στη θάλασσα στην εν λόγω περιοχή. Στην χάραξη αυτού του αγωγού υπάρχει η σήραγγα διέλευσης αγωγών. Επίσης περιλαμβάνεται ο αγωγός από το ΚΕΛ Μερέντας του Δήμου Μαρκόπουλου, ο οποίος συμβάλλει στον προαναφερθέντα αγωγό από το ΚΕΛ Αεροδρομίου.

Το έργο έχει προϋπολογισμό 112.900.164 ευρώ και χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ / ΠΕΠ Αττικής 2007-2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου