Αναλύσεις! Αποκαλύψεις! Πρόσωπα! Διαβάστε πρώτοι εδώ!...και αποκλειστικές ειδήσεις για Ραφήνα και Πικέρμι http://www.rpn.gr

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική, περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή περιεχομένου του παρόντος blog με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφισης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Σάββατο, 27 Νοεμβρίου 2010

Σπύρος Μουστάκης, "Αυτό το ξεχάσαμε;"

Αυτο το ξεχάσαμε;

Με καταστροφή κινδυνεύει η «Ακρόπολη της Παλαιοντολογίας» στο Πικέρμι

Σήμα κινδύνου για την προστασία έκτασης 20 στρεμμάτων στο Πικέρμι, όπου έχουν βρεθεί απολιθώματα περισσοτέρων από 40 διαφορετικά είδη ζώων, που έζησαν πριν από 7 ως 8 εκατομμύρια χρόνια, εκπέμπουν οι επιστήμονες, οι τοπικοί φορείς και οι κάτοικοι της περιοχής.

Στο χώρο, που λόγω των ευρημάτων που έκρυβε θεωρείται η «Ακρόπολη της Παλαιοντολογίας», έχουν βρεθεί:

Μαχαιρόδοντες (τα μετέπειτα λιοντάρια), αιλουροειδή, πρόγονοι των χοίρων και των ελεφάντων, ρινόκεροι, καμηλοπαρδάλεις, πλήθος δορκάδων, αντιλόπων και ελαφιών, γιγαντιαίες χελώνες, μικροθηλαστικά και φίδια, ο μεσοπίθηκος ο πεντελικός και επίσης υρακοειδή, είδος που έχει εκλείψει.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Βήματος, αιτία για την κινητοποίηση όλων έχει σταθεί η απόφαση να κατασκευαστεί Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων Ραφήνας, σε απόσταση 800 μέτρων από το χώρο των παλαιοντολογικών ευρημάτων.

Πρόκειται για ένα γιγαντιαίο εργοστάσιο καθημερινής επεξεργασίας εκατοντάδων τόνων λυμάτων από 11 δήμους της Αττικής, το οποίο θα καταλάβει έκταση 100 στρεμμάτων στη θέση Πλατύ Χωράφι.

Από το 1984 η ευρύτερη περιοχή Πικερμίου έχει κηρυχθεί αρχαιολογικός τόπος και τοπίο ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους. Αυτό ωστόσο δεν φάνηκε αρκετό για να διαφυλαχθεί ο χώρος, που παραμένει αφύλακτος και έχει κατακλυστεί από μπάζα και σκουπίδια.

Η Β' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και η Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας έχουν επανειλημμένως επισημάνει το πρόβλημα και έχουν ζητήσει -χωρίς ανταπόκριση- τόσο από την Κοινότητα Πικερμίου να μεριμνήσει για την απομάκρυνση των απορριμμάτων και τον ευπρεπισμό του χώρου όσο και από την Αστυνομία να προστατεύσει τη φύλαξη της περιοχής.

Επιπλέον, στο κενό έχουν πέσει οι προσπάθειες της τότε Κοινότητας, του Τομέα Παλαιοντολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών και της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής για τη δημιουργία επιτόπιου μουσείου, καθώς η θέση Κισδάρη -όπου έχουν βρεθεί τα περισσότερα απολιθώματα- είναι ιδιωτική και δεν έχει απαλλοτριωθεί.

Η ανακάλυψη της πανίδας του Πικερμίου έγινε από έναν βαυαρό στρατιώτη τυχαία, το 1835, και έκτοτε ανασκαφές έγιναν το 1836, το 1912 και ακολούθως το 1971 από τον καθηγητή Νίκο Συμεωνίδη.

Ο ίδιος, ερμηνεύοντας το πλήθος των ευρημάτων, δηλώνει: «Πρόκειται για μία θανατοκοινωνία. Ως μεγαλύτερη πιθανότητα της εντυπωσιακής συσσώρευσης των λειψάνων των ζώων αυτών σε έναν τόπο είναι ο ομαδικός τους θάνατος ελλείψει νερού»
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου