Αναλύσεις! Αποκαλύψεις! Πρόσωπα! Διαβάστε πρώτοι εδώ!...και αποκλειστικές ειδήσεις για Ραφήνα και Πικέρμι http://www.rpn.gr

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική, περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή περιεχομένου του παρόντος blog με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφισης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Παρασκευή, 26 Νοεμβρίου 2010

Μ' εκείνο το παλαιοντολογικό μουσείο που λέγαμε θα γίνει τίποτα;

Αναβάθμιση αρχαιολογικών χώρων και μουσείων

Η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία είναι το νέο μεγάλο στοίχημα στο οποίο και επενδύει το υπουργείο Πολιτισμού. Το μεσημέρι της Τετάρτης (χθες) ο υπουργός Πολιτισμού κ. Γερουλάνος παρουσίασε αναλυτικά το νέο μακρόπνοο σχέδιο, τα βήματα που έχουν γίνει έως τώρα καθώς και εκείνα που δρομολογούνται. Σε πρώτο στάδιο πραγματοποιήθηκε η καταγραφή των αναγκών, η κατηγοριοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών σε βασικές, επιθυμητές και εξειδικευμένες, καθώς και μια αρχική εκτίμηση του προϋπολογισμού που απαιτείται για την υλοποίηση του προγράμματος.

Τρεις είναι οι στρατηγικοί στόχοι που τίθενται, όπως ανακοινώθηκαν δια στόματος του υπουργού: Αρχικά η παροχή βασικών υπηρεσιών σε όλους τους χώρους. Ως βασικές υπηρεσίες νοούνται τα ενημερωτικά φυλλάδια, η λειτουργία κυλικείων, οι τουαλέτες αλλά και οι χώροι στάθμευσης. Δεύτερη προτεραιότητα είναι η παροχή βασικών, επιθυμητών, εξειδικευμένων υπηρεσιών στους πρώτους σε επισκεψιμότητα χώρους. Εξειδικευμένες θεωρούνται οι υπηρεσίες όπως τα εκπαιδευτικά προγράμματα, τα συστήματα αυτόματης ξενάγησης, η μηχανογραφημένη έκδοση και διαχείριση εισιτηρίων, καθώς και οι απτικές διαδρομές ή χώροι αφής. Στις επιθυμητές -και όχι στις βασικές- υπηρεσίες περιλαμβάνονται οι δίγλωσσες πινακίδες/λεζάντες, επίσημοι οδηγοί ή κατάλογοι, πρόσβαση των ΑΜΕΑ και πωλητήρια/διάθεση εκδόσεων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Μουσείο της Ακρόπολης, που δεν διαθέτει μέχρι τώρα βασικές υπηρεσίες για άτομα με προβλήματα όρασης. Τέλος, θα επιχειρηθεί η σταδιακή αναβάθμιση των υπηρεσιών σε όλους τους χώρους.

Περαιτέρω, για την ολοκλήρωση του προγράμματος απαιτείται ευρύ πλέγμα συνεργιών και δράσεων. Αναγκαία είναι η καλύτερη οργάνωση υπηρεσιών αλλά και ο εξορθολογισμός των τρεχόντων εξόδων. Σε κάθε περίπτωση καθοριστική είναι η συμβολή των χορηγιών από όπου κι αν αυτές προέρχονται από ιδιώτες ή από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Για το πρώτο διάστημα έχει εξασφαλιστεί το ποσό των 20.000.000 ευρώ (5.000.000ευρώ θα δοθούν μέσω ΕΣΠΑ, 1.500.000ευρώ από το ΤΑΠ, 3.500.000 ευρώ από τον ΟΠΑΠ και τα υπόλοιπα από άλλες πηγές χρηματοδότησης). Όπως διαβεβαίωσε ο υπουργός δεν θα υπάρξει αύξηση στην τιμή των εισιτηρίων εισόδου.

Σημαντική είναι η συνεργασία και με φορείς όπως οι Ο.Τ.Α., οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (π.χ. Διάζωμα, Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού) αλλά και ο Ε.Ο.Τ που θα συνδράμει στη δημιουργία και κυκλοφορία νέων φυλλαδίων εξοικονομώντας περίπου 500.000 ευρώ. Τα πρώτα φυλλάδια αναμένεται να είναι έτοιμα κοντά στον Απρίλιο, ενώ την άνοιξη θα γίνει και ο πρώτος απολογισμός της δράσης που πραγματοποιήθηκε.
ΚΜ(αδέσμευτος τύπος)
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου