Αναλύσεις! Αποκαλύψεις! Πρόσωπα! Διαβάστε πρώτοι εδώ!...και αποκλειστικές ειδήσεις για Ραφήνα και Πικέρμι http://www.rpn.gr

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική, περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή περιεχομένου του παρόντος blog με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφισης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Παρασκευή, 26 Νοεμβρίου 2010

H OIKOΠΟΛΙΣ μας υπενθυμίζει...Το Παλαιοντολογικό πάρκο να γίνει επιτέλους πράξη

Η απολιθωματοφόρος θέση στο Πικέρμι, μπορεί να αποτελέσει τον πυρήνα της ανάδειξης της Φυσικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου και των γύρω περιοχών και να αναδειχθεί σε πραγματικό πυλώνα περιφερειακής βιώσιμης ανάπτυξης.

Σε πρώτο επίπεδο, πρέπει να εστιάσουμε στις δύο θέσεις όπου έχουν ανευρεθεί τα παλαιοντολογικά ευρήματα που χαρακτηρίζουν την πικερμική πανίδα. Από αυτές τις δύο θέσεις ανασκαφών, έχει χαρακτηριστεί «προστατευόμενη», επί Υπουργίας Πολιτισμού Μ. Μερκούρη, μόνο η μία. Δεν έχει όμως απαλλοτριωθεί. Ως βασικό προαπαιτούμενο για οποιαδήποτε άλλη ενέργεια, είναι...
 η απαλλοτρίωση αυτού του χώρου και η δημιουργία ενός παλαιοντολογικού πάρκου ή/και μουσείου, σ’ αυτό το μέρος, όπως είναι και η διακηρυγμένη πρόθεση του ΥπΠΟΤ. Ως στόχος μπορεί να τεθεί η ένταξη σε καθεστώς προστασίας και φυσικά η απαλλοτρίωση και της δεύτερης θέσης.

Σε δεύτερο επίπεδο, μπορούμε να μιλάμε για τη δημιουργία ενός ευρύτερου «γεωπολιτιστικού» πάρκου που θα αναδεικνύει και θα ενώνει όλα τα γεωλογικά μνημεία της περιοχής μέσω ενός δικτύου πολιτιστικών διαδρομών. Αυτά τα «μνημεία», είναι οι παλαιοντολογικές θέσεις του Πικερμίου, τα αρχαία λατομεία της Πεντέλης και τα λιγνιτωρυχεία στη Διασταύρωση Ραφήνας. Βεβαίως το δίκτυο πολιτιστικών διαδρομών μπορεί να διασυνδέει και άλλα μνημεία ή περιοχές Ιστορικής ή Περιβαλλοντικής αξίας (π.χ. Μοναστήρια, θέσεις ιδιαίτερου φυσικού κάλους, σπήλαια κλπ.).

Σε τρίτο (και πλέον ολοκληρωμένο) επίπεδο, η πικερμική πανίδα μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία της μεγαλύτερης «ιστορικής διαδρομής» της Ελλάδας (και όχι μόνο), η οποία ξεκινά 7.000.000 χρόνια πριν (Πικέρμι), συνεχίζει στους ιστορικούς αρχαίους χρόνους μέσα από το πλήθος των γνωστών και λιγότερο γνωστών αρχαιολογικών θέσεων της περιοχής, συνεχίζει στα χρόνια του Βυζαντίου μέσα από τα μοναστήρια της Πεντέλης, προχωράει στα λιγνιτωρυχεία της προβιομηχανικής Ελλάδας και καταλήγει στα χρόνια της κατοχής και του εμφυλίου (ναυάγιο του πλοίου Χειμμάρα το 1947). Μέσα σ’ αυτή τη διαδρομή, τρεις διαφορετικές «κοινότητες» σφραγίζουν την ταυτότητα της περιοχής (Αρβανίτες, Σαρακατσαναίοι, Μικρασιάτες) πράγμα μπορεί να αναδειχθεί μέσα από τα λαογραφικά μουσεία! Η ιστορική αυτή διαδρομή θα είναι πραγματική(μονοπάτια πολιτισμού) αλλά μπορεί να συμπληρώνεται από τεχνολογίες πληροφορικής.

Το κόστος των παραπάνω προτάσεών μας μπορούν να καλυφθούν από τους πόρους του ΕΣΠΑ – Πολιτισμός για την Περιφέρεια Αττικής, από άλλα προγράμματα της Ε.Ε ή από ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα). Αναγκαία και ικανή συνθήκη για να επιτευχθεί αυτό, είναι να έχουν εκπονηθεί οι απαραίτητες μελέτες που θα καθιστούν τα έργα ώριμα.

Προς τούτο, ο Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου θα πρέπει να αναπτύξει στενές και στέρεες συνεργασίες με Ακαδημαϊκούς Φορείς της Αττικής και ιδιαίτερα με αυτούς που έχουν δραστηριοποιηθεί στους παραπάνω τομείς, όπως είναι το Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος και το κέντρο Μουσειακών Ερευνών του Ε.Κ. Πανεπιστημίου Αθήνας, και το Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων & Έργων Τέχνης του ΤΕΙ Αθήνας. Έτσι θα διασφαλίσει την έγκυρη τεχνογνωσία των Ακαδημαϊκών Φορέων με το μικρότερο δυνατό κόστος.

Γιώργος Μερτίρης
 
ΚΜ
Ευχαριστούμε για την ενημέρωση τον κ. Γ. Μερτύρη , ο οποίος απο 1-1-2011 θα είναι και Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Ραφήνας Πικερμίου και θα έχει την ευκαιρία με τις παρεμβάσεις του να κρατάει στην επικαιρότητα το θέμα για να μην ξεχαστεί. 

2 σχόλια:

 1. Για τον Μερτιρη


  Τα εβαλα με τους ΝΤΑΛΤΟΝ και τους ξωπεταξα ,τον Καιν και τον Αβερελ και πολλους Ραν τα Πλαν μαζι.
  Και τωρα ακουνε τονομα μου και.....Και οι τοκατες και φουγκες ανυσηχουν.[τι θα γινει? ο δικαστης ΡΟΥ ΜΠΙΝ θα βγαλη αποφαση?]
  Αλλα τελικα ..ειμαι ενας φτωχος και μονος ? Καου Μποης

  ευχες να γινετε πολλοι

  Η ωραια Ελλας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Προς τους φιλους του ποδηλατου Ραφηνας Πικερμιου  Αγαπητοι φιλοιπου σας βλεπω και σας καμαρωνω, επικοινωνηστε κατα Μερτιρη μερια.Κατι θα κανετε ολοι μαζι.πχ ποδηλατολωριδα Διασταυρωση Ραφηνα.οι πιτσιρικαδες ενθουσιαστηκαν με την ιδεα.Να προσεχετε γιατι εδω ειναι βαλκανια ,δεν ειναι παιξε γελασε.Μια γρια πρωην ποδηλατισσα

  Η ωραια Ελλας

  ΑπάντησηΔιαγραφή