Αναλύσεις! Αποκαλύψεις! Πρόσωπα! Διαβάστε πρώτοι εδώ!...και αποκλειστικές ειδήσεις για Ραφήνα και Πικέρμι http://www.rpn.gr

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική, περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή περιεχομένου του παρόντος blog με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφισης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Δευτέρα, 30 Μαΐου 2011

Ο μύθος της αναγκαιότητας της ΕΥΔΑΠ

Ο ΜΥΘΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΕΥΔΑΠ

Ένα από τα κλισέ της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής ήταν ότι η κατασκευή του αυτόνομου Βιολογικού καθαρισμού του Δήμου Ραφήνας προσέκρουε στην αποκλειστικότητα που παραχωρήθηκε στην ΕΥΔΑΠ να διαχειρίζεται μόνη της τα δίκτυα αποχέτευσης στην Αττική, στην προίκα της όπως την αποκαλούσε ο απελθών Δήμαρχος.
Η ΕΥΔΑΠ και η επικαλούμενη αποκλειστικότητα της περί διαχείρισης αποχέτευσης ήταν η μόνιμη δικαιολογία κάθε φορά που το έργο του αυτόνομου βιολογικού καθαρισμού του Δήμου Ραφήνας, αν και είχε προμελέτη και έγκριση χωροθέτησης και ο δήμος διέθετε ιδιόκτητη έκταση για τη μονάδα επεξεργασίας λυμάτων δεν τύχαινε χρηματοδότησης αν και εντάχθηκε στο πρόγραμμα συγχρηματοδοτούμενων έργων του ΥΠ.ΕΘ.Ο με προϋπολογισμό 40 εκατομμύρια ευρώ . ( www.sdit.mnec.gr/el/projects/projects0023.html ).

Η καραμέλα αυτή συνεχίζεται και από τη σημερινή διοίκηση του δήμου ...
και στην αρχή ανάληψης των νέων καθηκόντων επιχειρήθηκε με επισκέψεις σε κέντρα επεξεργασίας λυμάτων άλλων περιοχών της Αττικής να προωθηθεί στη συνείδηση των κατοίκων του ενιαίου πλέον δήμου Ραφήνας-Πικερμίου η αναγκαιότητα της ΕΥΔΑΠ και η αναπόφευκτη αποδοχή της ένταξής μας στο σχεδιαζόμενο ΚΕΛ Βορείων Μεσογείων στη θέση Πλατύ Χωράφι.

Είναι όμως αυτή η επιχειρηματολογία ισχυρή; Ποια είναι η αλήθεια που οριοθετείται από το ισχύον νομικό πλαίσιο;

Από μια απλή ανάγνωση του ιδρυτικού νομού της ΕΥΔΑΠ 1068/1980 στο άρθρο 10 καθώς και του ρυθμιστικού νόμου 2744/1999 στο άρθρο 8 που παραπέμπει και στα ΠΔ 154/1984,ΠΔ 36/1990 και ΠΔ 482/1991 προκύπτει ότι ο Δήμος Ραφήνας δεν ανήκει στην περιοχή που έχει το δικαίωμα δραστηριοποιείται η ΕΥΔΑΠ.

Ο Δήμος Ραφήνας δεν αναφέρεται στο εύρος των περιοχών δραστηριότητας της ΕΥΔΑΠ σε αντίθεση με γείτονες όπως ο πρώην δήμος Αρτέμιδας και Μαραθώνα που περιγράφονται το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τις αρμοδιότητες της ΕΥΔΑΠ

Προβλέπεται βέβαια ,στο άρθρο 8 του Ν2744/1999 ότι υπάρχει δυνατότητα με σύμβαση που θα υπογραφεί μεταξύ ενδιαφερόμενου δήμου και ΕΥΔΑΠ να αναληφθεί η παροχή υπηρεσιών ύδρευσης η και αποχέτευσης από την ΕΥΔΑΠ μετά από σύμφωνη γνώμη του Δήμου και απόφαση των ΥΠ.ΕΣ και ΥΠ.Ε.ΚΑ.

Απαιτείται όμως η σύμφωνη γνώμη του ενδιαφερόμενου δήμου και μέχρι σήμερα δεν έχει αναληφθεί επισήμως κάποια τέτοια πρωτοβουλία από το τωρινό η από το απελθόν Δημοτικό Συμβούλιο.

Είναι φανερό ότι ο Δήμος Ραφήνας –Πικερμίου έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων  και  την δυνατότητα να αναζητήσει χρηματοδοτήσεις για τον αυτόνομο Βιολογικό.

Αποτελεί δε χωροθετικά στρατηγικό κέντρο για την επιχειρούμενη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της ΕΥΔΑΠ στην αποχέτευση, χωρίς τη συναίνεση του οποίου δεν υπάρχει λειτουργικότητα του επιχειρησιακού σχεδίου της ΕΥΔΑΠ.

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που λήφθηκε παραμονές λήξεως προθεσμίας χρηματοδοτικών προγραμμάτων, είναι στην σωστή κατεύθυνση.

Αρκεί αυτή η απόφαση, να μην μείνει κενό γράμμα και μετά από απραξία, ανικανότητα ή στοχευμένη προώθηση άλλων λύσεων μακριά από τις επιθυμίες των πολιτών, επιχειρηθεί να προωθηθούν άλλες διαδικασίες όταν οι προθεσμίες γίνουν ασφυκτικές και τα μεγάλα πρόστιμα που θα επιβαρύνουν τους δημότες καταστούν καταβλητέα, και εμφανιστούν τότε κάποιοι που θα παρουσιάσουν ως μοναδική λύση την ένταξη στο ΚΕΛ Βορείων Μεσογείων .

Πρέπει επίσης η δημοτική αρχή να ολοκληρώσει επιμέρους μελέτες που αφορούν την οριστικοποίηση του σχεδόν έτοιμου φακέλου του έργου αποχέτευσης Ραφήνας, όπως την μελέτη οριστικοποίησης για τον αποδέκτη ώστε να υπάρχει λύση στη περίπτωση που το αποτέλεσμα επεξεργασίας υπερκαλύπτει τις ανοχές του συστήματος επαναχρησιμοποίησης για ύδρευση των επεξεργασμένων υγρών. Δεν πρέπει πλέον να δίνονται δικαιολογίες σε όσους επιχειρούν να προωθήσουν τη λύση της ΕΥΔΑΠ εντός  και εκτός δήμου Ραφήνας-Πικερμίου.

Τέλος κάτι που πρέπει να μελετηθεί είναι το κόστος των υπηρεσιών αποχέτευσης το όποιο με τα σημερινά γνωστά δεδομένα ανέρχεται χονδρικά για την περιοχή που εξυπηρετεί η ΕΥΔΑΠ στο 60% της δαπάνης ύδρευσης κάθε ιδιοκτησίας. Η μελέτη κόστους για τους καταναλωτές πρέπει να κινηθεί στην κατεύθυνση ώστε να μπορεί να εξυπηρετήσει το κόστος λειτουργίας και απόσβεσης του αυτόνομου βιολογικού και να μην επιχειρηθεί μεγέθυνση από την επικαλούμενη μειωμένη οικονομία κλίμακας της εγκατάστασης έναντι του κεντρικού ΚΕΛ.

Με εκτίμηση
Παναγιώτης Καλφαντής    Ευάγγελος Μπουρνούς        
Πρόεδρος Ο.Σ.Κ.Ε.          π. Δημοτικός Σύμβουλος Ραφήνας

Ευ'αγγελος Μπουρνούς
π. Δημοτικός Σύμβουλος


8 σχόλια:

 1. Πόσοι θα τρέχουν τώρα να κρυφτούν. Αντε τώρα να μαζέψει η δημοτική αρχή αυτά που λέει όταν κατεβαίνει από τα έδρανα των συνεδριάσεων.
  Μπράβο στους επιστολογράφους γιατί μα ςανοίγουν τα μάτια που κάποιοι θέλουν να μα ςμείνουν κλειστά.
  Εμείς στο κέντρο της πολης ζούμε το πρόβλημα καθημερινά και μα ςπαραμυθιάζουν χρόνια πρώην και νυν με την ΕΥΔΑΠ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Δεν έχει πολλές μίζες ο αυτόνομος της Ραφήνας και βουρ το καράβι για την ΕΥΔΑΠ και την σκατ..παρφουμαρισμένη ατμόσφαιρα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Γαζια η αθεοφοβη31 Μαΐου 2011 - 8:55 π.μ.

  εχω μια απορια
  οι κυριοι που ορθως και καλιστα κανουν και μας ενημερωνουν ΠΟΤΕ ΤΟ ΕΜΑΘΑΝ?
  Ο ΕΙΣ ΗΤΟ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΑΠΕΛΘΟΝΤΟΣ ΦΑΡΑΩ ΚΑΙ Ο ΕΤΕΡΟΣ ΧΡΟΝΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΝΥΝ ΔΗΜΑΡΧΟΥ.
  ΑΜΑ ΤΗ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙ ΑΝΤΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ?ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΜΑΖΙ ΣΑΝ ΤΟΥΣ ΧΙΩΤΕΣ? Η ΦΕΡΟΝΤΟΥΣΑΝ ΑΠΛΩΣ ΙΠΠΟΤΙΚΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΔΥΣΑΡΕΣΤΟΥΣΑΝ ΤΟΥΣ ΑΡΧΗΓΟΥΣ ΤΟΥΣ? Πολυιπποσυνη επεσε στο πορτο,βλαχοσυντεταγμενη μαλιστα,για αμνημονες,οπαδους και φιλοδοξους βεζιρηδες λεω εγω.Εκτος εαν δεχθουμε οτι ανενηψαν, οποτε καλιο αργα παρα ποτε,αλλα γιατι ζητησαν αδεια να γινουν συμβουλατορες του ντοτορε?Και μετα ταυτα ανακαλυψαν ...τα λαχανα...ΤΥΧΑΙΟΝ?
  ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Tουλάχιστον αυτοί όταν το ανακάλυψαν , βγήκαν και το είπαν ξεκάθαρα μέ τα ονόματά τους φαρδιά πλατιά και όχι μέσα από ψευτοκουλτουριάρικα ψευδώνυμα που κρύβουν μύχιους πόθους.
  Κουραστήκαμε οι Ραφηνιώτες τόσα χρόνια που υποβαλλόμαστε σε μαρτύριο με τα βυτία, από όλους εσάς που δηλητηριάζεται το Blog με τις αερολογίες. σας.
  Μακάρι και άλλοι να ακολουθούσαν το παράδειγμά τους.

  Κάτοικος με 120 μηνιαίο κεφαλικό φόρο για άδειασμα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Γαζια η αθεοφοβη31 Μαΐου 2011 - 3:42 μ.μ.

  Η απαντηση στο ποτε ,δεν ειναι οταν,αγαπητε 11 36.
  ΚΑΙ ΑΝ ΕΣΕΝΑ ΣΟΥ ΑΡΚΕΙ ΤΟ ΟΤΑΝ,ΟΤΑΝ ΔΕΙΣ ΝΑ; ΓΛΥΤΩΝΕΙΣ ΤΟ ΒΟΘΡΑΤΖΙΔΙΚΟ ΑΦΕΛΕΣΤΑΤΕ.....ΓΡΑΨΕ ΜΟΥ.ΟΤΑΝ ΤΟΥΣ ΞΑΝΑΨΗΦΙΣΕΙΣ ΞΑΝΑΓΡΑΨΕ ΜΟΥ ΚΑΙ ΔΕΝ ΛΕΩ ΟΤΑΝ ΞΥΠΝΗΣΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟ....ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ
  Μωρε παραδειγμα που μας προτεινεις,κρατα το για τα παιδια σου ,εκει να τους λες τετοια αφελεστατα,αν σε ακουνε γιατι καμμια φορα ευτυχως τα γονιδια κανουν λαθος,και τα παιδια βγαινουν εξυπνοτερα.Ασε που εσυ εισαι σε θεση να καταλαβεις ποιοι ειναι οι ψευτικοι κουλτουριαρηδες γιατι συχναζεις με αυθεντικους και τους ξεχωριζεις αμεσως.ΤΑ ΕΙΠΕΣ ΟΛΑ ΓΚΑΓΚΑΡΕ
  ΑΥΤΟ ΔΕ ΤΟ ΜΥΧΙΟΥΣ ΜΕ ΣΑΚΑΤΕΨΕ.ΟΛΑ ΤΑ ΒΛΕΠΕΙΣ ΕΞΥΠΝΟΠΟΥΛΙ Ε...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Σκουλάς Νίκος31 Μαΐου 2011 - 11:12 μ.μ.

  Γαζία είσαι πολύ κακή χειρίστρια της γλώσσας που τόσο τίμησαν οι πρόγονοι σου, αν δηλαδή έχεις φλέβα απ'αυτούς. Αποτελείς πλέον παράδειγμα προς αποφυγή για όλους εμάς που έχουμε παιδιά.
  Ελπίζω το σχόλιο να μην κοπεί γιατί έχω διαπιστώσει ότι χρίζεις προστασίας από τον ΚΜ παρά τον οχετό που συνήθως γράφεις.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. α πα πα πα πα
  ΕΓΩ Ελληνις?
  Εγω τουρκαλα ειμαι, πρακτορας του εχθρου που μπηκα στο μπλογκ, για διαφθειρω τα Ελληνοχριστιανικα ιδεωδη,των Ελληναραδων ,σαν τον 11 12, που με προστατευει ο ΚΜ γιατι και αυτος πρακτορας ειναι,δεν το εχετε καταλαβει,τοσο εξυπνος ελλην που ειστε? Εσεις που κατεχετε τοσο την γλωσσα, δεν μας γραφετε ενα κειμενακι,με τις ιδεες σας, να αντικρουσετε τα γραφομενα των πρακτορων? Ιδου η Ροδος κυριε ,αντι να ασχολεισθε με αγραμματες που βγαζουν οχετους.
  οχια ειμαι κυριε και να μην με διαβαζετε γιατι μπορει να δηλητηριασθει το πεντακαθαρο [λογω ενδιαμεσου κενου ]μυαλο σας.
  ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΛΟΓΟ ΤΟΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΚΑΤΑ ΠΩΣ ΝΟΜΙΖΕΙ, ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΑΝΤΙΛΟΓΟ ,ΔΕΝ ΒΓΑΖΕΙ ΛΟΓΟ. ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΜΑΤΟΛΟΓΕΙ,Οπως εκαναν εκεινοι,τους οποιους ισχυριζεται οτι εχετε προγονους.Γιατι κυριε υπαρχει και ο Φαλμεραιερ,και δεν αρκει να ισχυριζεσαι ειμαι Ελλην και καυχωμαι ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΑΠΟΔΕΙΞΕΤΕ ΔΙΑ ΛΟΓΟΥ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Παλι την πατησα στο ισχυριζεται[ισχυριζεσθε] sorry girls,early morning

  ΑπάντησηΔιαγραφή