Αναλύσεις! Αποκαλύψεις! Πρόσωπα! Διαβάστε πρώτοι εδώ!...και αποκλειστικές ειδήσεις για Ραφήνα και Πικέρμι http://www.rpn.gr

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική, περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή περιεχομένου του παρόντος blog με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφισης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2011

Ριζώματα, βιώματα, παθήματα

Είναι ένα βιβλίο του "συγχωρεμένου" Θανάση Πιστικίδη και περιγράφει τη πορεία των Τριγλιανών απο την παραλία του Αγίου Στεφάνου στην Κωνσταντινούπολη μέχρι ... τη Ραφήνα του 1967 (εκτεταμένη περιγραφή)  και το βιβλίο κλείνει με μια συνοπτική περιγραφή των πεπραγμένων στη Ραφήνα το 1978.

Το συνιστώ ανεπιφύλακτα να το διαβάσετε για να δείτε τι τράβηξαν οι Τριγλιανοί μέχρι να εγκατασταθούν και να δημιουργησουν τη Ραφήνα που αγαπήσαμε όλοι μας.

Θα σας μεταφέρω ένα απόσπασμα απο το βιβλίο, που δεν είναι αντιπροσωπευτικό της ισστορίας αλλά ....

"Τα γραφεία των πλοίων δεν ήσαν οργανωμένα, όπως τωρα με πρακτορεία εδώ και στην Αθήνα. Τα εισιτήρια κόβονταν μέσα στο βαπόρι, γι' αυτό γίνονταν ομηρικοί καβγαδες για την προσέλευση επιβατών, ως και ανατγωνισμός στα εισιτήρια.
- Τζάμπα και μια μακαρονάδα! φώναζε στο λιμάνι ο μακαρίτης Καβουνίδης.
- Εδώ πατριώτες Καρυστινοί! φώναζε ο Τόγιας.
Στο τέλος αναγκάστηκαν και προσέλαβαν και κράχτες, μπράβους, νταήδες, για να τραβούν τον κόσμο στο δικό του βαπόρι ο καθένας. Θυμάμαι ο Καβουνίδης προσέλαβε ένα δικό μας παλικαρά, τον γνωστό Στάθη Πιρπιρή, πολύ δυνατόν στα χέρια και πολύ ψύχραιμο, που δεν κιότεβε με τίποτε. Ο Τόγιας έφερε απο την Κάρυστο έναν άλλο παλικαρά, τον Λυκούργο τον Ζούμπερη και ο Στριφούλης ένα πρόσφυγα Βουρλιώτη, τον Αριστείδη τον Κεχαγιόγλου. Χαρά για μας τους πιτσιρικάδες κάθε μεσημέρι στο λιμάνι να παρακολουθούμε τους καβγάδες των νταήδων, ποιός θα πάρει τους περισσσότερους επιβάτες, τα περισσότερα εμπορεύματα!"

ΚΜ

ΥΓ. Το βιβλίο δεν ξέρω που μπορείτε να πάτε να το αγοράσετε, αλλά μπορείτε να το βρείτε στη δημοτική βιβλιοθήκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου