Αναλύσεις! Αποκαλύψεις! Πρόσωπα! Διαβάστε πρώτοι εδώ!...και αποκλειστικές ειδήσεις για Ραφήνα και Πικέρμι http://www.rpn.gr

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική, περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή περιεχομένου του παρόντος blog με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφισης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου 2012

Ενεργοί πολίτες


Οι καταγραφείς της ιστορίας, μπορούν να δημιουργούν μια άλλη «ιστορία»,  που έχει σχέση με την υποκειμενικότητά τους, η οποία βρίσκεται πάντα σε συνάρτηση με τα συμφέροντα της τάξης, την οποία υπερασπίζουν.

Ο Εφιάλτης, προδίδοντας στους Πέρσες το «πέρασμα», για δικό του προσωπικό όφελος, το όνομά του πέρασε στην ιστορία σαν συνώνυμο της προδοσίας.
Ένας εκ των δύο, ο Ηρόδοτος που έγραψε ότι οι Θηβαίοι παραδόθηκαν  ή ο Πλούταρχος που ισχυρίστηκε  ότι ο Ηρόδοτος ζήτησε χρήματα από τους Θηβαίους και επειδή δεν του έδωσαν, έγραψε ότι στις Θερμοπύλες δείλιασαν και παραδόθηκαν, εκτέλεσε «εφιαλτική» πράξη.

Η «ιστορία» ξεχνάει κιόλας

Δυστυχώς όμως, ο Ηρόδοτος, φαίνεται πως αδίκησε τους "επαρχιώτες" προς χάριν των "διασημοτήτων".
Κι αυτό συνεχίζεται εις τους αιώνες των αιώνων. Ξεχνάμε δηλαδή πως έμειναν κι άλλοι εκεί.
Οι 700 Θεσπιείς σίγουρα.
Και οι 400 Θηβαίοι ,που ο Ηρόδοτος λέει πως παραδόθηκαν , αλλά ο Πλούταρχος (και ο Μπιούρυ) το αμφισβητεί. 
Και 80 Μυκηναίοι που κανείς ποτέ δεν τους θυμάται ( πλην γαρ Λακεδαιμονίων τε αυτών και Θεσπιέων και Μυκηναίων προαπέλιπον το πέρας της μάχης οι λοιποί. Παυσανίας, I, ΧΧ, 2 ).
Και επιπλέον 1000 Λάκωνες.


Όσοι ασχολούνται με την ενημέρωση των πολιτών, όπως και όλοι όσοι παρεμβαίνουν στο κοινωνικό γίγνεσθαι, υποκειμενικά μεν, συνειδητά δε ο «εφιάλτης» καραδοκεί στους λόγους και στις πράξεις τους.

Είναι στην διακριτική ευχέρεια του  κάθε πολίτη ξεχωριστά, να οξύνει την αντιληπτική του ικανότητα, για να μπορεί να κατανοεί να ελέγχει αυτά που γράφονται, αυτά που γίνονται, να μπορεί μέσω των εμπειριών που θα αποκτήσει να είναι σε θέση να προτείνει και  εκείνος ιδέες, έχοντας σαν στόχο το επόμενο στάδιο που είναι εκείνο της υλοποίησης των ιδεών, τόσο των δικών του όσο και των υπολοίπων που έχουν διαλέξει τον ίδιο δρόμο.


Επειδή κάποιοι περιμένουν να τους πάρουν από το χέρι και να τους οδηγήσουν στην Γη της Επαγγελίας πετώντας μάλιστα, ούτε καν περπατώντας (μη κουραστούν κιόλας)  χωρίς να περάσουν την βάσανο των διαφορετικών σταδίων της ωρίμανσης και ολοκλήρωσης…. !
Εμείς, απ΄ αυτούς τους ανθρώπους δεν προσδοκούμε τίποτα, γνωρίζοντας συνάμα ότι δεν έχουμε να περιμένουμε και  τίποτα…

Για όλους όμως εκείνους, που θέλουν να παίξουν ενεργό ρόλο στα δρώμενα, έχουμε να πούμε πολλά, περιμένουμε πολλά, όπως και εκείνοι θα περιμένουν πολλά από μια σχέση αμοιβαίων συμφερόντων.
Το πως αντιλαμβανόμαστε εμείς αυτά τα συμφέροντα, θα φανεί, από το πώς εκλάβαμε τις δυο συναντήσεις-ενημερώσεις που γίνανε με πρωτοβουλία ομάδας πολιτών, στις 10-1-2012 στην Ραφήνα και στις 24-1-2012 στο Πικέρμι, με θέμα «Κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα» και πως αντιλαμβανόμαστε γενικότερα τις πρωτοβουλίες πολιτών. 

Η ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ προέρχεται από μια άλλη πρωτοβουλία πολιτών, που είχε την ευτυχή κατάληξη (λόγω το ότι δουλέψανε-εργαστήκανε, οι άνθρωποι που την στήριξαν) να εκλέξει δημοτικό σύμβουλο.
Το ότι δημιουργήθηκε άλλη μία κίνηση, με πρωτοβουλία πολιτών, που δεν περιλαμβάνει (απ΄ όσο μπορούμε να αντιληφθούμε) στους κόλπους της, επαγγελματίες τις τοπικής πολιτικής σκηνής και ανθρώπους που έχουν στενές σχέσεις μ΄ αυτή, μόνο σαν θετικό γεγονός μπορεί να χαρακτηριστεί.
Κάποια στιγμή στο άμεσο μέλλον, η λογική, βασισμένη πάνω στην ανάγκη, θα επιβάλει την κοινή πορεία όλων των ενεργών πολιτών στο να διεκδικήσουν αυτά που τους ανήκουν.

Ιεραρχώντας κάποιες σκέψεις για το παραπάνω θέμα :

1)      Αν υπάρχει, ανιδιοτελής διάθεση προσφοράς, εκείνοι που θέλουν να προσφέρουν, θα βρούνε τον τρόπο…
2)      Οι πολίτες, είναι υπεύθυνοι γι αυτά που κάνουν ,αλλά κυρίως για αυτά που δεν κάνουν,  ενώ χρειάζεται να τα κάνουν.
3)      Χρειάζεται  πρόβλεψη για την στιγμή που η κρίση θα φτάσει και στην
δική μας πόρτα. (Στην συζήτηση με θέμα αν το μνημόνιο είναι μονόδρομος, που διεξήχθη στις 29-1 στο αμφιθέατρο του δήμου Μαρκοπούλου, ειπώθηκε σε ελεύθερη απόδοση : «Ο κόσμος φαντάζεται, ότι τα μέτρα που παίρνονται θα χτυπήσουν κάποιους άλλους… , και δεν αντιδράνε όταν ψηφίζονται αλλά όταν εφαρμόζονται πάνω τους… )

4)      Όπως και να το δει κανείς ότι λάμπει δεν είναι χρυσός και όλα μπορούν να έλθουν  και παρέλθουν  σ΄ αυτή την ζωή, εκεί που δεν το περιμένεις !Υστερόγραφο
Δηλώσεις όπως : «Εμείς για εσάς παλεύουμε» είναι εφιαλτικές !


Λευτέρης Μαυρομμάτης

Γραμματέας ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 

1 σχόλιο:

 1. Χαιρομαι που επι τελους καποιοι ,ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΠΑΛΕΨΟΥΝ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΟΥΤΕ ΝΑ ΜΕ ΣΩΣΟΥΝ.
  Μου λενε καθαρα και ξαστερα οτι ΑΝ ΔΕΝ ΔΟΥΛΕΨΩ ΕΓΩ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΘΑ ΜΕ ΣΩΣΕΙ.
  Το μονο τσαμπα τυρι ειναι το τυρι στην φακα.Το φαγαμε και πεσαμε στην φακα.Αν δεν κοψουμε το ποδι δεν γλυτωνουμε.Οποιος δεν το εφαγε ,ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΡΕΞΕΙ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ και ας εχει ποδια.Θα σκονταφτει στα πτωματα,και στους κουτσους, γιαυτο πρεπει να βοηθησει,και για το δικο του προσωπικο καλο.
  Ο ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ ΕΓΡΑΨΕ.
  Οταν ενας πολιτης αδικειται ,αδικειται ολο το κρατος.
  ΑΥΤΟ ΤΟ ΞΕΧΑΣΑΜΕ και ΑΔΙΚΟΥΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΠΛΕΟΝ.
  Οι πραγματικοι αγωνιστες εχουν οραμα,οι διαχειριστες εχουν στην καλυτερη περιπτωση,προγραμμα.Και τα δυο μας χρειαζονται πλεον.Αυτοι που ισχυριζονται οτι το οραμα ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΝ ΛΟΓΙΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΙΣΤΟΡΙΑ.Τα οραματα κινουν τα νηματα της ιστοριας ,οι επαναστασεις τα δδιαχειριζονται απλως.

  ΑπάντησηΔιαγραφή